Közpénzből fizette volna a miskolci Fidesz a kampányplakátokat?

Közpénzből fizette volna a miskolci Fidesz a kampányplakátokat?

Lezárta a belső ellenőrzést az ellenzéki vezetésű miskolci önkormányzat, amely alapján - állításuk szerint - az derült ki, hogy a helyi Fidesz az adófizetők pénzéből finanszírozta a 2019-es önkormányzati választási kampányplakátjait.

A miskolci hírportál, a Minap szerint a vizsgálat azt állapította meg, hogy a plakátokat a Miskolc Holding Zrt. egyik cégénél, a Miprodukt Kft.-nél nyomtatták, a számlákat azonban nem a párt, hanem az önkormányzat egyes cégei, intézményei, vagy éppen az önkormányzat közalapítványa fizette ki.

Hegedűs Andrea, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz miskolci választási plakátjait nem a párt, hanem a még Kriza Ákos és Alakszai Zoltán által vezetett miskolci önkormányzat rendelte meg a cégtől.

A vizsgálat szerint a nyomatást végző cégnél munkatáskákba tárolták a megbízásokkal kapcsolatos dokumentációkat.

Azonban  67 munkatáska teljes dokumentációja hiányzik, és csupán 16 esetben sikerült megtalálni az információkat.

Az elérhető dokumentumokból viszont az derül ki, hogy a megrendelések mennyiségét és tárgyát, a megrendelő megnevezését is manipulálták. Példának okáért, sokkal kevesebb darabszámot rögzítettek fel a Miprodukt Kft. információs rendszerébe, mint amennyit valójában nyomtattak; 11 400 helyett 75, egy másik esetben pedig szintén 11 400 helyett 4000 darab. 

Az ellenőrzés megállapította, hogy a Fidesz választási plakátjait szinte minden esetben a Kriza Ákos polgármester és Alakszai Zoltán jegyző vezette Polgármesteri hivatal rendelte meg, a számlákat azonban nem a polgármesteri hivatal és nem a Fidesz fizette ki, hanem más városi cégek, intézmények, az önkormányzat közalapítványa.

A belső vizsgálat során előkerült munkatáskák szerint összesen 331 969 nyomdai termékre volt megrendelés, a módosított megrendelések már csak 97 578 darabról szóltak, de csupán 51 200 darab nyomdai terméket számláztak ki.