Foci-Eb - Nem térdel le a meccsek előtt a magyar válogatott

Foci-Eb - Nem térdel le a meccsek előtt a magyar válogatott

Nem térdel le a mérkőzések kezdete előtt a magyar válogatott - jelentette be a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján.

Az MLSZ közleményében arról írt, hogy "a sport alapértéke az esélyegyenlőség, a játékostárs és az ellenfél tisztelete. A labdarúgás azért válhatott a világ legnépszerűbb sportjává, mert mindenkié. A magyar válogatott nem csak minden esetben követi a nemzetközi szabályokat és normákat, hanem mindenkinek megadja a tiszteletet - legyen szó ellenfélről, szurkolóról vagy bárki másról. Az MLSZ "A gyűlölet nem pálya" kampány keretében harcol évek óta a gyűlölet minden formája ellen."

Hozzátették, hogy az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nem csak elfogad, de egyet is ért vele.

"A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését."

A térdelés, mint politikai gesztus az amerikai futballból (NFL) indult hódító útjára 2016-ban, amikor a San Francisco 49ers akkori irányítója, Colin Kaepernick az amerikai himnusz alatt fél térdre ereszkedett, hogy így hívja fel a figyelmet a rendőri brutalitásra és rasszizmusra.

George Floyd májusi halálát követően megerősödő és olykor randalírozó Black Lives Matter-mozgalom az európai futballba is elhozta a Kaepernick-féle térdelést, topligákban és válogatott meccseken is gyakorivá vált a kezdés előtti jelképes térdelés.