Méltatlanság okán Mohács jegyzőjét felmentették hivatalából

Méltatlanság okán Mohács jegyzőjét felmentették hivatalából

Mohács MSZP-s polgármestere, Csorbai Ferenc a város jegyzőjének köztisztviselői jogviszonyát, méltatlanság okán, azonnali hatályú felmentéssel megszüntette - derül ki a politikus Facebook-posztjából.

A jegyzői munkakörre a pályázatot már kiírták, addig is az aljegyző veszi át a posztot 15 éven át végző Dr. Kovács Mirellától. A menesztés pontos indokát nem közölte posztjában a polgármester, ugyanis a jegyző asszony titoktartási kötelezettség alóli felmentésre a hozzájárulást nem adta meg Csorbainak, így az engedélye nélkül részletes tájékoztatást nem adhat.

A Fidesz és a helyi roma önkormányzat elnöke is reagált

A jegyző kirúgására a helyi roma önkormányzat elnöke, Kovács István is reagált. A 2006-2014 között a Baranya Megyei Fidesz-KDNP frakciójának egykori tagja felháborítónak tartja a polgármester döntését, ahogy a közösségi felületén fogalmaz

mert amíg a szocik azt mondják, hogy sok a patkány Magyarországon, mit várunk Csorbaitól? Ennyire képes. A szitán átlátunk. Most már szebben fogalmazok, bal oldali volt, jobbikosokkal szimpatizál, mára már független lett

Kovács István, aki az időközi önkormányzati választások kapcsán a helyi fideszes jelölttel, Pávkovics Gáborral remek kapcsolatot ápol nemrégiben azt állította, hogy a Jobbik cigányok lemészárlására készül, sőt a Jobbik 2008-2009 között fehér Magyarországot követelt, illetve a köztudatban romagyilkosságokként elhíresült eset a párthoz köthető. Bár a Jobbik rengeteg pert nyert azzal kapcsolatban, hogy semmi közük nem volt az esethez - ezt akkor bíróság is többször kimondta -, amikor rákérdeztünk, mindezt mire alapozza, közölte, hogy erre bizonyítékai vannak, de ezeket még nem fedné fel.

Ahogy azt sem fedte fel éveken keresztül, hogy az önkormányzat épületében illegális fizetős fodrászatot működtet, egy bizonyos Kákó Ricárdó, roma önkormányzati képviselővel közösen. Ennek kapcsán kerestük fel Dr. Kovács Mirellát, ugyanis szerettük volna megtudni, hogy tényleg igaz-e, amit Kovács állít: hogy az önkormányzat tud az üzletről. Akkor Mohács bürokratikus útvesztőjében elsüllyedve sem telefonon, sem pedig emailben nem tudtuk elérni a jegyzőt, kollégái pedig rendre lekoppintottak minket arra hivatkozva, hogy erről nekik nem kell semmit tudniuk.

Mohács fideszes alpolgármestere, Pávkovics Gábor blogján megemlíti, hogy a történtek szerint Csorbai Ferenc a hatalom megtartásáért bármire képes, ha már nincs szüksége segítőire, egy mozdulattal eltiporja az útjában állókat. Ennek lett áldozata Dr. Kovács Mirella Jegyző Asszony is.

Kovács Mirella a Hír TV-nek adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a kirúgásával kapcsolatban munkaügyi bírósághoz fog fordulni, ahol kérni fogja a jogszerűtlen felmentésének megállapítását, illetve visszahelyezését a tisztségébe. Mirella volt egyébként a helyi választási iroda vezetője is, így a Fidesz attól tart, hogy a jegyző menesztése a szeptemberre eső választásokkal kapcsolatos csalás előkészítése.

megkérdőjelezhetővé vált a törvényesség őrének a szerepe

-nyilatkozta Csizmadia Csaba fideszes képviselő. Mohácsot 1998-tól 2019 őszéig irányította fideszes polgármester, melyből másfél évtizeden keresztül Kovács Mirella, mint jegyző volt jelen, így nem egészen érthető, hogy a kormánypárti politikusok miként is értik azt, hogy a "törvényesség őrének a szerepe" megkérdőjelezhetővé vált a választás kapcsán, hiszen az irodát eddig sem egy független vezető irányította.