Morvai: jogellenes a martonfai tábor

A képviselő emlékeztette a minisztereket, hogy nincs háború, vagy rendkívüli állapot, ezért az országban hatályos jogszabályokat továbbra is maradéktalanul be kell tartani. Mindezt azért emelte ki, mert  a Martonfán építendő ideiglenes befogadó állomással kapcsolatosan súlyos jogszabálysértéseket észlelt, amelyeket álláspontja szerint csak úgy lehet orvosolni, hogy a táborok létesítéséről szóló kormányrendeletet visszavonják. Ugyanis – tette hozzá -, a Martonfán kijelölt építési terület jogszerűen nem használható fel ilyen létesítmény létrehozására, tekintettel arra, hogy
a terület a Nemzeti Földalap része.
A Kormányrendelettel menekülttábor létesítésére kijelölt földterület a Nemzeti Földalap része. A Nemzeti Földalapba tartozó területeket az erre vonatkozó törvény (2010. évi LXXXVII. törvény a Nemzeti Földalapról) alapján kizárólag mezőgazdasági, illetve vidékfejlesztési vagy ezekkel összefüggő oktatási célra lehet hasznosítani.
 
Morvai Krisztina szerint a rendőrség is olyan súlyos jogszabálysértéseket követett el, amelyek miatt azonnali felelősségre vonásra van szükség. A rendőrség augusztus 3-án vonult ki a területre, ahol a helyi lakosok tiltakoztak. A Hír24 egyik videója alapján idézi az intézkedő rendőrt, aki azt mondta,
„…Arról szeretném Önöket tájékoztatni, hogy a földalapkezelő szervezet esetleges későbbi jogérvényesítésének biztosítása céljából szükséges az Önök személyi adatainak megállapítása…”
Ezt követően a rendőrök minden jelenlévőt igazoltattak. Morvai szerint viszont a Rendőrségről szóló törvény ilyen tartalmú intézkedésre a rendőrségnek nem ad felhatalmazást.
 
A lakosságot terrorizáló rendőrállamokban, diktatúrákban a rendőrség intézkedései önkényesek, demokratikus jogállamban a vonatkozó jogszabályok határozzák meg, hogy a rendőrség milyen esetben, milyen tartalommal intézkedhet, egyebek mellett azt is, hogy mikor igazoltathat. Kérem Belügyminiszter urat, szíveskedjék tájékoztatni arról, hogy a lakosság számára mélyen megalázó, az emberi méltósághoz való jogot durván sértő intézkedésnek mi volt a jogszabályi alapja - írta.
 
"Földművelésügyi miniszter urat pedig arra kérem, tájékoztasson arról, hogy a Nemzeti Földalapkezelő szervezet mely munkatársa helyezett kilátásba „esetleges későbbi jogérvényesítést” a falujuk területén, a Magyar Állam, azaz a nemzet tulajdonában álló, használaton kívüli földdarabon elkeseredetten beszélgető vidéki magyar emberekkel szemben. Szeretném tudni, hogy miféle „jogérvényesítéssel” fenyegetőztek, mely jogszabály alapján, s Ön elégedett-e beosztott munkatársainak e magatartásával?" 
 
A teljes levelet ide kattintva olvashatják el.