Moszkva mentheti meg Görögországot a csődtől

Már a jövő kedden aláírhatják Moszkvában az új gázvezetékről szóló szerződést, és az oroszok ki is fizetnének több milliárd euró előleget, ami levegőhöz juttatná az athéni kormányt - írja a vs.hu a német Spiegel német lap online kiadására hivatkozva.

Nagyszabású gázmegállapodást készül aláírni a görög kormány Moszkvában a jövő hét elején.  Alekszis Ciprasz miniszterelnök és Panagiotisz Lafazanisz energiaügyi miniszter jövő kedden tárgyalnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A vs.hu beszámolója szerint a megállapodás egy gázvezeték építéséről szólna, amely a Török Áramlat nevű, tervezett vezetékhez csatlakozna, és az azon át érkező orosz földgázt továbbítaná Európába 2019-től. Az üzlet azonnali, konkrét haszonnal járna a csőd szélén táncoló Görögország számára: az oroszok ugyanis állítólag három-ötmilliárd euró előleget fizetnének a későbbi nyereség terhére.

Ha ez az összeg befolyik, az megfordítaná az európai partnerekkel folytatott tárgyalások menetét is, hiszen Athén nem lenne rászorulva a korábbi hitelprogram azonnali meghosszabbítására. Az Agora című görög gazdasági hetilap cikke azt írja, hogy júniusig is el lehetne halasztani a megállapodást az EU-val, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal, ha sikerülne orosz finanszírozáshoz jutni.