Jobbik: Ha a Fidesz nem változtat MTA-ügyben, konzerválja az ország lemaradását

A kritikától való félelem miatt szabnák meg a tudósoknak, hogy mit kutathatnak.

A bizottság 5 ellenéki képviselője kezdeményezte korábban a rendkívüli ülést, azonban a kormánypárt szerint csak kampányfogásról van szó, ezért nem foglalkoztak az üggyel. Ugyan a rendkívüli ülés összehívását a tagok több mint felének kell kezdeményezni, Ander Balázs szerint:

„Egy normális országban az lenne az evidens, hogyha van egy ilyen igény, akkor összeül a bizottság és megtárgyalja az MTA helyzetét úgy, hogy a Magyar Tudományos Akadémia képviseletében is meghallgatnak valakit.”

Ander Balázs szerint a fideszes politikusok valószínűleg azért sem tartották vizsgálatra érdemesnek a témát, mert ott szembesítették volna őket a kormány értelmiség- és tudásellenes politikájának következményeivel.

A Jobbik oktatási szakpolitikusa azt mondta, a legnagyobb veszélyben a társadalomtudományi kutatóintézet van, mert ott még születhetnek olyan tanulmányok, amelyekből kiderülhet, hogy az orbáni közpolitika milyen rombolást végez a magyar társadalomban.

Olyan kutatások is ellehetetlenülnének a kormányzati huzavonával, amelyek megállapíthatnák, mit kell tennie a kormányzatnak a gyermekvállalási kedv növeléséért.

Ander Balázs szerint, ha a Fidesz nem akarja konzerválni Magyarország lemaradását, akkor sürgősen véget kell vetni az arrogáns, valódi egyeztetést nem, csupán diktátumokat ismerő, a hazai kutatóhálózat létét veszélybe sodró hatalomgyakorlásának. 

„Úgy esély sem lesz a felzárkózásra, hogy a K+F ráfordítások egy főre jutó összege negyede az uniós átlagnak. 2010 óta pedig a felére csökkent az állami szféra kutatás-fejlesztési szektorra fordított kiadásainak értéke, holott 21. századi sikerességünk egyik kulcsa az innováció lehetne.”

Tavaly nyár óta zajlik a Magyar Tudományos Akadémia kivéreztetése, amely végső fázisába léphet a kutatóintézetek finanszírozási pályázatainak múlt csütörtöki kiírásával. Az akadémiai dolgozók érdekképviselete szerint a valódi cél a struktúra teljes átszabása és kormányzati ellenőrzés alá vonása.

A magát nemzetinek és konzervatívnak mondó kormány intézkedései nyomán leállhat a népzene-és néphagyomány-kutatás (a Bartók és Kodály örökségét őrző zenei archívum költségvetését máris blokkolták) és a Szent Korona kutatása is. Van olyan intézet, ahol viszont már a villanyt is csak igazgatói engedéllyel lehet felkapcsolni.