Szülinapi ajándék Nagy-Romániának: román nyelvű hírszolgáltatást indít az MTI

La multi ani România Mare! 

És lett! Az állami hírügynökség épp a szép mai ünnepi napon jelentette be, hogy

"a nagyszámú erdélyi igények és a hiteles tájékoztatás biztosítása érdekében román nyelvű hírszolgáltatást indít."

Hogy a "nagyszámú igények" honnan érkeztek, az meglehetősen rejtélyes.

Józan paraszti ésszel nehéz elképzelni, hogy Székelyudvarhelyről, Szatmárnémetiből, vagy Székről ezrével érkeztek volna a közmédiához a román nyelvű hírközlést sürgető levelek.

Ahogyan az is, hogy Bukarestben, Iașiban, és Konstancában tízezrek napja fog úgy kezdődni, hogy elsőként arról tájékozódnak, mi újság Budapesten?

Az viszont minden jóérzésű magyart nyugalommal és megelégedéssel tölthet el, hogy

a jövőben a román nép is értesülhet a NER újabb sikereiről, Mészáros Lőrinc szerény, de biztos gyarapodásáról, vagy Soros György ördögi tervéről

Az intézkedés azonban más új távlatokat is megnyit: a Fidesz képviselői jövőre már románul küldhetik el jókívánságaikat Erdély elcsatolásának napján Bukarestbe. 

Sajnos azonban vannak még olyanok, akik képtelenek haladni a korral, és megérteni a Nemzetközi Együttműködés Rendszerét. Ilyen retrográd elem például a jobbikos Szávay István, aki csütörtökön a román nagykövetség előtt emlékeztetett a 99 éve elfogadott gyulafehérvári nyilatkozat azóta sem betartott ígéreteire, és követelt egyenlő jogokat az erdélyi magyarág számára. Abban azonban joggal bízhatunk, hogy az MTI, amely a tegnapi tudósításból nagyvonalúan kihagyott minden kormánykritikus mondatot, románul majd egy szót sem fog közölni az ilyen felesleges akadékoskodásokból.