2021 nyarától tilthatja be a kormány a felesleges műanyag zacskók és szatyrok használatát

2021 nyarától tilthatja be a kormány a felesleges műanyag zacskók és szatyrok használatát

Megjelent a törvény az egyszer használatos műanyagok betiltásáról – vette észre az mfor.hu a legfrissebb Magyar Közlönyben. A törvény egyelőre csak megteremti a lehetőségét annak, hogy 2021 nyarától olyan rendeleteket hozzon a kormány, amelyben betilthatja egyes termékek gyártását, használatát és kereskedelmét is.

Uniós irányelvek alapján a környezetterhelés megelőzése vagy csökkentése érdekében a törvénymódosítás felhatalmazza a kormányt, hogy rendeletben korlátozza vagy tiltsa meg

    "azon termék gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét, amely jellemzően egyszeri használat után hulladékká válik, vagy ha e termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesíthető"

A törvény 2021. július 1-jén lép hatályba, de az, hogy pontosan milyen falvastagságú és funkciójú zacskók esnek majd tiltás alá, csak később derül ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy csomagolás higiéniai, vagy csupán kényelmi szereppel bír, ezért nagyon részletes szabályozásra lesz szükség.

Műanyagmentes július: nem kell megőrülni, és akkor menni fog

Ahogy a testsúly tartós csökkenését sem lehet egyszeri fogyókúrával elérni, hanem -mint mondani szokás- életmódváltásra van szükség, beleértve a kevesebb, tudatosabb étkezést és a rendszeres kalóriaégető testmozgást, úgy van ez a műanyagalapú élet elengedésével is.