"Nemzeti kormány": jövőre 5 (öt) százaléknyi adót fizetnek majd a multik

Ez nem a Sorosdémon, meg a brüsszeli sárkány, hanem a valóság. 

A papíron 9 százalékos - és az EU-ban így is rekor dalacsony - társasági adó még ennél is lejjebb tornázható a nagy cégek számára. A Mfor a költségvetés társasági adóbevételi célszámaiból matekozta ki, hogy soha nem volt még ennyire jó multinak lenni Magyarországon. 

A 2019-es költségvetési javaslat  8509,4 milliárd forint adózás előtti nyereséggel számol a cégeknél. Ebből a 9 százalékos adó mellett a  509,2 milliárd forint bevételt terveznek. Illetve terveznének - ha nem lenne néhány kiskapu. A különböző mentességeknek, kedvezményeknek (pl a TAO-nak) köszönhetően ugyanis valójában csak  426,8 milliárdos bevételre számíthat az államkassza. Ez lényegében 

5 (öt) százalékos adóterhelésnek felel meg. 

Ezt hívjuk effektív adónak, amely azt mutatja, hogy a különböző adóalap csökkentő tételek, kedvezmények figyelembe vételével valójában mennyi közterhet fizetnek a cégek. Ám e remek lehetőségek döntő többsége csak a nagyvállalatok számára elérhető. 

Magyarország tehát egyértelműen adóparadicsom - de nem a kis-és középvállalkozások, hanem a multik számára. 

Ha ehhez hozzá számoljuk "munkahely teremtés" jelszavával osztogatott sok milliárdos állami támogatásokat, számos olyan cég is lehet,

amelynek egy fillér közterhet sem kell vállalnia, sőt, még több pénzt is kaphat, mint, amennyi adót fizet.

A Fidesz másfélszer több pénzt adott a multiknak, mint a szocialisták

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy mennyi adókedvezményt kaptak a multik, a Magyar Nemzet most egyedi kormánydöntések alapján kiszámolta, hogy mekkora a különbség a szocialista kormányzás és a Fidesz-KDNP vezetése között.A munkahelyteremtésben hasonló számok jöttek ki: az MSZP idején 24 290 ilyen volt, a Fidesznél 25 092.

És, ha még nem húzta fel eléggé magát, akkor mai vásárlásai alkalmával idézze fel magában, hogy 

Magyarországon fizetjük Európa legmagasabb, 27 százalékos áfáját.