Állást találtak vagy kiestek a rendszerből? - Három hónap alatt 52 ezer álláskereső tűnt el a piacról

Állást találtak vagy kiestek a rendszerből? - Három hónap alatt 52 ezer álláskereső tűnt el a piacról

Egyszerre kéthavi adatsort is közzétett a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat péntek reggelre, így munkaügyi hivatalok adatainak összegyűjtése alapján az augusztusi és a szeptemberi állapotokat is megismerhettük, írja az mfor.hu. Az, hogy az e hónapra vonatkozó adatok hogyan készülhettek el már szeptember 25-én, jó kérdés, ugyanis a foglalkoztatási szolgálat statisztikája minden hónapban 20-ai zárónappal készül el, ezeket szokták következő hó 20-a környékén publikálni. A jelek szerint felgyorsították a folyamatokat.

A számok szerint a júniusi csúcshoz képest 52 ezer álláskereső tűnt el a munkaerőpiac kínálati oldaláról, de vajon minden esetben elhelyezkedés állhat a háttérben?

A nyilvántartott álláskeresők száma szeptemberben 323 ezer 408 fő volt, ez augusztushoz képest 21 ezer fős csökkenést mutat júliushoz, azaz a legutóbbi eddig ismert állapothoz képest pedig 42 ezres a csökkenés mértéke. 

Elsőre ez nem is hangzik rosszul,

a nagy kérdés azonban az, hogy azok között, akik kikerültek a statisztikából az elmúlt két hónapban, minek köszönhetik a törlést: állást találtak, vagy egyéb okok miatt estek ki a rendszerből.

Lejárhatott a munkanélküli segély háromhónapos jogosultsági ideje, az ezután felajánlott közmunkát pedig nem vállalhatták el? Ezt az adatokból sajnos nem tudjuk meg, csak azt, hogy álláskeresési járadékra szeptemberben 18 ezerrel voltak kevesebben jogosultak, mint júliusban.

Emellett egyébként az ellátás nélküliek száma is apadt. Júliushoz képest közel 21 ezerrel vannak kevesebben azok (169,5 ezren), akik bármiféle pénzbeli támogatás, segítség nélkül kénytelenek átvészelni az állás nélküli időszakot. Ehhez képest azonban

a regisztrált álláskeresők több mint fele gyakorlatilag a semmiből él: az ősz első hónapjában arányuk 52,4 százalék volt az álláskeresőkön belül.

A foglalkoztatási szolgálat a hozzájuk beérkező munkaerőigényről is készít kimutatást, a szeptemberi alapján nemcsak az előző havinál, de

az előző évinél is kevesebb új munkalehetőség nyílt meg az álláskeresők számára. 

26 ezer 683 nyitott pozíciót jelentettek a hivatalokhoz szemben az augusztusi 36 ezerrel és az előző évi 34 ezerrel.

Az új pozíciók közel 61 százaléka, azaz 16 ezer államilag támogatott állás, ami leginkább a közfoglalkoztatás valamely elemére vonatkozó lehetőség. A kormány pedig tavasszal rögzítette, amennyiben szükséges, már másnap a duplájára tudják növelni az idei közfoglalkoztatási programokat. Tehát 100 ezer helyett akár 200 ezer embernek is munkát tud adni az állam ilyen formában.

A csoportos leépítések kapcsán elmondható, a koronavírus-járvány hazai, márciusi megjelenése óta 14 ezer 628 dolgozótól váltak meg a cégek csoportos leépítéssel. Ez a szám pedig nagyjából

14-szerese az előző év ugyanezen időszaki adatnak. 

A jelenlegi helyzet súlyosságát mutatja, hogy az év ezen szakaszában utoljára a 2008-as válságot követően volt ennél nagyobb leépítési hullám: akkor március és szeptember között több mint 22 ezer dolgozót küldtek el így a cégek.