A MÚOSZ nem hagyná, hogy a Fidesz tovább korlátozza a parlamenti újságírói munkát

A MÚOSZ nem hagyná, hogy a Fidesz tovább korlátozza a parlamenti újságírói munkát

"Mindenképpen lépni fog a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), két lehetőséget vizsgálunk: vagy az Alkotmánybírósághoz fordulunk vagy törvénymódosítást próbálunk elérni"

– nyilatkozta a szervezet elnöke, Hargitai Miklós a HírKlikknek, akitől azt kérdeztük: mit tesz, mit tehet a szakma Kövér László házelnök legújabb, az újságírók parlamenti munkáját csaknem ellehetetlenítő intézkedései ellen.

Hargitai szerint mára olyan nonszensz helyzet alakult ki, hogy egy képviselő képes úgy végigdolgozni egy teljes napot, hogyha ő mag a nem akar, akkor nem is találkozik újságíróval.

A legújabb fideszes szabályozás nem csak a Parlament épületében, hanem a Képviselői Irodaházban is minden eddiginél jobban bekorlátozza az újságírók szabad működését és munkavégzését.

"Az újságírók sem saját jószántukból ücsörögnek és rohangálnak álló nap a Parlamentben, hanem azért, mert kormánypárti politikussal jószerivel sehol másutt nem tudnak találkozni"

– szögezte le a portálnak Hargitai, aki arra is emlékeztetett, hogy ma már nem teszik közzé a politikusok programjait, ami korábban az MTI-ben például fellelhető volt (tegyük hozzá, hogy az adófizetők pénzéből működő Távirati Iroda rendszeresen direkt elhallgatja a kormányzati politikusok sajtótájékoztatóit, hogy azokon lehetőleg csak a fideszes újságírók vehessenek részt, ezzel is tovább csökkentve a kellemetlen kérdések lehetőségét - a szerk.).

Orbán Viktor, a miniszterek és más kormánytagok programja még a választási kampány alatt sem volt nyilvános.

A MÚOSZ elnöke úgy véli, épp ezért teljesen nonszensz, hogy most már olyan útvonalon közlekedhetnek a politikusok, kormánytagok a Parlamentben, hogy egyszer sem tud hozzájuk férni újságíró –

a sajtó munkatársai így a számonkérés minimumát sem képesek saját hibájukon kívül teljesíteni.

Nem szólva az információhoz jutás jogáról,

"pedig  a közérdekű, közérdeklődésre számon tartó információt az újságíró – a sajtótörvény értelmében – törvénysértés ellenére is megszerezheti, ha a nyilvánosság elé tárásnak nagyobb a társadalmi haszna"

– mondta Hargitai, aki szerint az október 13-ai önkormányzati választás Fideszre nézve igen csak kellemetlen eredménye szülte az újabb korlátozást, ami

"mindenképpen jogsértő, hiszen a jogszabályi hierarchia legalján található házelnöki rendelettel próbálják felülírni a kétharmados törvényt".

Hargitai Miklós hangsúlyozta:

a MÚOSZ meg fogja támadni a legújabb házelnöki intézkedést.

Jogászaik már vizsgálják, hogy fordulhatnak-e közvetlenül az Alkotmánybírósághoz, amely egyébként

"ki szokta söpörni az ilyen beadványokat, mondván, hogy a MÚOSZ-nak nincs közvetlen érdeksérelme belőle".

A másik lehetőség – a legcélszerűbb módon az ellenzéki pártok közös fellépésével – egy olyan törvénymódosítást kezdeményezni, hogy ne lehessen egy alacsonyabb rendű jogszabállyal felülírni a magasabb rendű jogi szabályozást.

Hargitai azt is elárulta, hogy a szervezet épp három hete próbált azzal kapcsolatban konzultálni Kövér Lászlóval, hogy lazítson az eddigi korlátozásokon. A házelnök helyett azonban csak az Országgyűlés sajtófőnökével, Szilágyi Zoltánnal tudtak találkozni, és neki panaszolták el, hogy már az eddigi szabályok is mennyire bekorlátozzák a sajtó működését és sértik az újságírók jogait.

Ezt az egyeztetést követte az újabb szigorítás, ami jól jelzi, mennyire elkötelezett a kormánypárt a sajtó szabad működése iránt.

"Teljesen abszurdnak tartom, hogy mi jóhiszeműséget tanúsítva felvettük velük a kapcsolatot, s nem azzal kerestük őket, hogy perelünk, hanem azzal, hogy nyitottak vagyunk az egyeztetésekre, ám erre egyoldalúan egy újabb szigorítást rendelnek el"

– szögezte le a HírKlikknek Hargitai, kiemelve:

"Ebben a jóhiszeműségnek a részükről a minimuma sincs."

Szinte teljesen ellehetetlenítik a sajtó működését a Parlamentben

Az őszi parlamenti ülésszak kezdetétől módosulnak az országgyűlési tudósítás rendjének szabályai - tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlés Sajtóirodája szerdán. Az Országgyűlés honlapján megjelent módosított rendelet szerint az újságírók a plenáris ülés napján az Országház főemeletének a kupolacsarnoktól délre eső területén