Nagy István szerint önellátóvá kell válnunk burgonyából

Nagy István szerint önellátóvá kell válnunk burgonyából

"Váratlan" húzásként a Burgonya Napokon sürgette az ötletet a miniszter, aki anno az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ életre hívását is büszkén kürtölte szét.

Magyarországnak önellátóvá kell válnia burgonyából, a cél ennek megvalósítása - hozakodott elő az ötlettel az agrárminiszter pénteken a Bács-Kiskun vármegyei Kiskunhalason.

Nagy István, a 10. Kiskunhalasi Burgonya Napok elnevezésű rendezvényen, annak fővédnökeként azt mondta: a burgonya gyakorlatilag a harmadik legnépszerűbb és legalapvetőbb élelmiszer szerte a világon.

"Nem lehet Magyarországot annak a sérülékenységnek kitenni, hogy nem leszünk önellátók burgonyából"

– hangoztatta.

Nagy hozzátette: megváltoztak a fogyasztói szokások illetve az éghajlati viszony. Ez a két külső ok, ami miatt Magyarország jelenleg nem önellátó burgonyából, és ezen változtatni kell - vélekedett. A változáshoz a kormányzat minden segítséget megad – ígérte a tárcavezető.

A fentiek kapcsán sokakban felidéződhet az a pár évvel ezelőtti büszkén bejelentett hír, miszerint úgynevezett Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot avattak fel. Erről szintén Nagy István agrárminiszter számolt be, méghozzá nagy örömmel, amikor Orbán Viktorral az üzbegisztáni Taskentbe utazott, a miniszterelnök delegációjának tagjaként. Nemrég kiderült az is, hogy ha minden jól halad, akkor pár év múlva már magyar krumplit ehetnek az üzbég fővárosban.

Bár fogós kérdés, hogyha a közép-ázsiai országban már itt tart a helyzet, idehaza miért csak most került napirendre ez az egyébként az agráriumban valóban fontosnak tekinthető ügy.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)