Lesz krumpli jövőre is: Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot avattak fel

Lesz krumpli jövőre is: Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot avattak fel

Kedden Orbán Viktor az üzbegisztáni Taskentbe utazott, hogy Savkat Mirzijojev államfővel folytassanak megbeszélést többek között a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről. A magyar miniszterelnököt egy üzletember-delegáció is elkísérte Üzbegisztánba, hogy konkrét gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok lehetőségét keressék üzbég partnereikkel. 

Délután pedig váratlanul érkezett a hír, miszerint: Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ felavatására is sor került. 

Erről Nagy István agrárminiszter közzétett egy bejegyzést közösségi oldalán, melyben azt írja: 

Nagy öröm számomra, hogy ma Taskentben felavathattuk az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot is.

Úgy tűnik, a delegációval tartott a miniszter is, aki szerint "Magyarország stratégiai törekvése, hogy Üzbegisztánnal minél szorosabb kapcsolata épüljön ki az agrárium területén". 

Hozzátette: "Éppen ezért fontos megállapodásokat kötöttünk az öntözésfejlesztés, az állattenyésztés és az oktatás területén a közép-ázsiai országgal". Érvelése alapján hazánk számos olyan technológiával rendelkezik, amelyeket a térségben is hasznosítani lehet.

Az Agrárminisztérium erről szóló közleményéből az is kiderül, hogy Nagy István úgy látja:

A kenyér mellett a burgonya a másik igen fontos élelmiszer, amelynek nemcsak múltja, hanem jövője is van a térségben. 

Hangsúlyozta azt is, hogy a két ország között létrejött megállapodás lényege, hogy

a magyar és üzbég szakértők közösen mérjék fel a helyi burgonyatermesztési, illetve kutatási lehetőségeket, megfogalmazzák az igényeket és lehetőségeket, valamint részletes projekteket dolgozzanak ki az ágazat további fejlődése érdekében. 

A tárcavezető úgy véli, az együttműködés fontos része a gyakorlati és kutatási szakemberek képzése, valamint az ismeretek átadása is. Továbbá a közös beruházások révén megvalósuló projektek szerinte lehetővé teszik a régión kívüli piacszerzést és terjeszkedést is. 

A központ avatásáról készült képen látható, az azt megörökítő magyar nyelvű, 2021. március 30-i dátummal ellátott felirat pedig a következő:

„Az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ Shavkat Mirziyoyev Üzbegisztán elnöke, valamint Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke kezdeményezésére jött létre.”