Nagy baj lesz, ha tényleg elzárják az uniós pénzcsapot

Kétszáz milliárd forint körüli pofonba szaladhat bele a kormány, ha az Európai Bizottság nem teljesíti a szállítói előlegek számláit. Már pedig úgy tűnik, nem igazán akarja.

A Portfolio információi szerint az Európai Bizottság illetékesei már jelezték a magyar hatóságok felé, hogy inkább ki se küldjék az előlegrendszerben lévő számlákat, mert azokat nem fogják kifizetni.

A lap szerint a közel 200 milliárd forinton álló egyenleg kifizetésével az a Bizottság problémája, hogy a magyar szabályozás alapján egy nyertes uniós közbeszerzés esetén akár 50 százalékos szállítói előleget lehet lehívni, melynek számláit később, évente három-négy alkalommal csomagonként küldik el Brüsszelbe, hogy kifizessék.

A Bizottság ugyanakkor nem elégedett ezzel a rendszerrel, mert míg Magyarországon bankgarancia nélkül lehet 50 százalékos előleget kérni, addig az EU többi országában legfeljebb 30 százalékot szokás kifizetni, biztosíték nélkül pedig csak tízet.

Brüsszel a magas összegű, garancia nélkül kiadott előlegek kapcsán amiatt aggódik, hogy a pénzek nem mennek jó helyre. Ez hazánk korrupciós helyzetét ismerve pedig nem szorul különösebb magyarázatra.

A gyakorlat azonban nem szabálytalan, ugyanis a 30 százalékos korlát nincs előírva, mindössze egy bizalmatlanságra épített íratlan szabályról van szó. Ez viszont nem akadályozza meg az EU-t abban, hogy szándéka szerint rendelkezzen, és akár le is tiltsa a beküldött számlák kifizetését. Ha pedig a Portfolio információi valósak, akkor ez jó eséllyel meg is fog történni.

A magyar kormány miniszteri szinten már nyilatkozott a témában: Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszter-helyettese például arról beszélt, folytatni akarják az 50 százalékos előlegrendszert, mert ebben látják a gazdasági növekedés egyik mozgatórugóját. Mivel azonban ilyen pénzekre épül a legtöbb közlekedésfejlesztési és környezetvédelmi támogatás is, könnyen lehet, hogy végül több száz milliárdos terhet kap az állam a nyakába ahelyett, hogy EU-s forrásból építkezhetne.