A Jobbik a Szoborparkba vitetné Nagy Imre szobrát

A vértanság nem teszi semmissé a szörnyű bűnöket. 

A jobbikos képviselő az elmúlt héten számos példa alapján szembesítette az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnököt azzal, hogy a magát antikommunistának valló Fidesz-kormány nem számolt le a vörös múlt minden maradványával, sőt tevékenysége, hatalomfelfogása, a demokráciához, sajtóhoz és civilekhez való viszonya alapján maga is egy új pártállamot épít. Ennek kapcsán említette meg azt is, hogy

máig szimbolikus helyen, az 1919-es kommunista terror alatt legyilkoltaknak egykor emléket állító Nemzeti Vértanúk Emlékművének helyén áll a Horn-kormány által felállított Nagy Imre-szobor.

A jobbikos képviselő jelezte, hogy álláspontja szerint a későbbi mártíromság sem tehet jóvá megannyi bűnt, amelyet

"a második világháborúban kivérzett nemzetünk és másodjára is megcsonkított hazánk ellen a moszkovita gazember Nagy Imre elkövetett." 

Szávay emlékeztetett Nagy Imrének a totális diktatúra kiépítésében, a németek elűzésében, a kuláknak bélyegzett családok üldözésében és kifosztásában, vagy a padláslesöprésekben játszott szerepére.

Orbán Viktornak nem volt bátorsága szembenézni a kommunista múlttal

Szávay István azonnali kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz, hogy kiderüljön, mennyire hiteles a kormány politikája. Felszólalásában arra emlékeztette a kormányfőt, az évértékelőjében ugyan arról beszélt, hogy a Fidesz antikommunista és hazafi, azonban, ha valóban antikommunisták lennének, akkor már régen nem lenne Lukács György utca, átnevezték volna a fővárosi Szabó Ervin könyvtárat, a Schönherz Zoltán kollégiumot, a Rajk László szakkollégiumot, vagy a XIX.

Orbán Viktor a parlamentben ingerülten vette védelmébe elődjét, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a miniszterelnök környezetében mégis egyetértésre lelt a javaslat - írja csütörtöki közleményében a jobbikos képviselő. A Népszava ugyanis már arról írt, hogy Szakály Sándor, a kormányközeli VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója szerint

„ha az a szándék, hogy a Kossuth tér és közvetlen környéke nagyjából az 1944 előtti állapotoknak megfelelően alakíttassék ki, és érkezik ilyen javaslat, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a Vértanúk terén állítsák fel újra az eredeti emlékművet, Nagy Imre szobrának pedig keressenek másik helyet.” 

A Jobbik "keresztény, nemzeti pártként támogatja az elképzelést", mint ahogyan a Vértanúk teréről mindössze néhány méterre, a Szabadság téren álló szovjet felszabadítási emlékmű szoborparkba vitelét és helyén az ereklyés országzászló visszaállítását is régóta követelik - emlékeztet Szávay. 

A politikus hozzáteszi: szeretné "megkönnyíteni Szakály Sándor dolgát", ezért a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében hivatalos megkereséssel fordulta a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsághoz, amelyben 

kezdeményezte a Nemzet Vértanúk Emlékművének újbóli felállítást, a Nagy Imrét ábrázoló alkotásnak pedig méltó helyére, a kommunista szoborparkba szállítását.