Orbán Viktornak nem volt bátorsága szembenézni a kommunista múlttal

Pedig sok a megválaszolandó kérdés.

Szávay István azonnali kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz, hogy kiderüljön, mennyire hiteles a kormány politikája. Felszólalásában arra emlékeztette a kormányfőt, az évértékelőjében ugyan arról beszélt, hogy a Fidesz antikommunista és hazafi, azonban,

ha valóban antikommunisták lennének,

  • akkor már régen nem lenne Lukács György utca,
  • átnevezték volna a fővárosi Szabó Ervin könyvtárat,
  • a Schönherz Zoltán kollégiumot,
  • a Rajk László szakkollégiumot,
  • vagy a XIX. kerületi Károlyi Mihály gimnáziumot.

„Ha valóban antikommunisták, akkor miért tartják fent még mindig a Sztálin emlékét törvénybe iktató, a magyarországi németek kitelepítését, és a padláskisöpréseket elrendelő moszkovita gazember, Nagy Imrének a hamis kultuszát”

- értetlenkedett Szávay István, aki arra is választ vár, hogy miért nem takarítják el Nagy Imre szobrát a parlament mellől a szoborparkba, és teszik vissza a helyére a vörösterror áldozatainak az emlékművét.

Elhangzott az a kritikai is a jobbikos politikus részéről, hogy a kormánynak még a Szabadság téri szovjet díszoszlop eltakarítására sem volt bátorsága.

S miközben a magyar nyugdíjasok millió nyomorognak, addig az egykori kommunista vezetők milliós luxus nyugdíjakat kaphatnak

– húzta alá.

Szávay István értékelése szerint Orbán Viktor olyan személyeket tűr meg a környezetében, akik ugyanilyen lelkesen szolgálták ki az előző rendszert is. Példaként felhozta

  • a saját családtagjait is lelkesen besúgó Szita Károlyt,
  • a III/II-es Tasnádi Lászlót,
  • a CÖF nevű pénznyelőt vezető, egykori vállalatigazgató Csizmadia Lászlót,
  • a kommunista belügy által kitüntetett Stefka Istvánt,
  • a Népszabadság pártélet rovatának egykori munkatársát, Bencsik Andrást,
  • vagy épp a korábbi III/III-as ügynököt, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat igazgatóját, Lehel Lászlót.

„Kinek van még ilyen jellegű takargatnivalója az Ön környezetében? Mikor hajlandó végre a kormány nyilvánosságra hozni az ügynöklistákat és az ügynökaktákat?”

- kérdezte a miniszterelnöktől.

Választ azonban nem kapott. Orbán Viktor szerint önkormányzati hatáskör a fent említett közintézmények és közterek átnevezése, ezért ne kérje azt számon a kormányzaton. Másrészt kiemelte Nagy Imre helyzetét, akinek a nézeteivel ugyan nem ért egyet, de azzal, hogy nem tagadta meg a forradalmat, és inkább a halált változtatta, a kormányfő szavai szerint „megváltotta a nemzet tiszteltjei közé a menetjegyét”.

Szávay István viszontválaszában újra próbálkozott, de most már hozzátéve, hogy hiába is hivatkozik Orbán Viktor a saját maga '89-es elődjére,

„kevés olyan dolgot tudok felsorolni, amiben ön valamikor hitt, de ne tagadta volna meg"

– tette hozzá a jobbikos politikus, aki szerint ma már nemcsak szimbólumokban, hanem hatalomgyakorlásban sem áll messze az Orbán-kormány az előző rendszertől.

„Ebben a parlamentben egyetlen hiteles antikommunista párt van, az pedig mi vagyunk”

- szögezte le Szávay István.

Orbán Viktor viszontválaszával sem került közelebb a szembenézéshez, arról lamentált röviden, szerinte megérne egy beszélgetést, hogy van-e folytonosság Oroszország és a Szovjetunió között, ő úgy látja, hogy ezeket külön kell választani.

(Címlap- és borítókép: Orbán Viktor távozik az ülésteremből - fotó: Béli Balázs / Alfahír)