Mogyorótelepítéssel válaszolunk a klímaválságra, és a miniszter reméli, nem lesz szabadkereskedelmi egyezmény

Mogyorótelepítéssel válaszolunk a klímaválságra, és a miniszter reméli, nem lesz szabadkereskedelmi egyezmény

Joe Biden - várható - megválasztása ismét előtérbe emelte a transzatlanti/kontinentális szabadkereskedelmi egyezmények korszakát. Az előző amerikai demokrata elnök, Barack Obama regnálása alatt kezdődtek meg a tárgyalások például az Európai Unió és az Egyesült Államok közti megállapodásról (TTIP), amely alapvetően korlátozta volna az európaiak egészségégügyi, munkajogi, szociális, gazdasági jogait, nem mellesleg a német autóipar az európai mezőgazdaság beáldozásával szerzett volna piacot magának az Atlanti-óceán másik partján. 

Ausztria megvétózhatja az EU-Mercosur szabadkereskedelmi egyezményt

A BBC-re hivatkozva a 444 számolt be arról, hogy az osztrák parlament albizottságában leszavazták a képviselők az Európai Unió és a Mercosur államok (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) közti szabadkereskedlmi egyezményt, így a kormánynak is ezt az álláspontot kell képviselnie Brüsszelben. Márpedig az egyezmény ratifikáláshoz a kormányok egyhangú támogatására van szükség.

A TTIP és a CETA (EU-Kanada) az európai polgárok ellenállása, valamint Donald Trump döntése miatt a háttérbe szorult (persze, nem ugyanazon szempontok alapján), azonban 2019 nyarán mégis politikai megállapodás született az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, a Mercosur országai között egy tervezett szabadkereskedelmi szerződésről (EU-Mercosur), amely révén csökkentik a vámtarifát az európai gépjárművek és autóalkatrészek után, cserébe piacot kap a dél-amerikai agrárium. Jellemzően génkezelt, dömpingáras termékekkel. 

Egyébként ettől az egyezménytől már Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek is hidegrázása volt, de úgy tűnik, hogy Nagy István agrárminiszter aggódik. Persze úgy, hogy a Szijjártó Péter-Orbán Viktor páros a neoliberális, szabadkereskedelmi gazdaságpolitika mellett teszi le a garast. 

Nagyt Istvánt az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága október végi ülésén kérdezte a szabadkereskedelmi egyezményről Nunkovics Tibor. A Jobbik politikusa figyelmeztetett, a környezetvédelem és a klímavédelem szempontjából nagyon aggályos következményei lesznek az EU-Mercosurnak, amelyeket már konkrétan az egyezmény megkötése utáni napokban is láthattunk Brazíliában - utalt az Amazonas-medence tavalyi lángolására.

"Az EU-Mercosur egyezménnyel kapcsolatosan és ezekkel a nagy szerződésekkel kapcsolatosan a mezőgazdaság mindig óvatos pozícióban van, mert mindig a mezőgazdaság kárára történnek ezek a megállapodások. Mindig az a szabály, hogy a járműipar, a vegyipar előtérben van, és mindig az élelmiszeripart kell háttérbe szorítani. Azt kell mondjam, hogy a Mercosur egy nagyon kényes kérdés, hiszen olyan környezeti problémákat idéz elő, amelyet tiszta szívvel, nyíltan nem lehet vállalni"

- figyelmeztetett az agrárminiszter.

Nagy István nagyon furcsának nevezte azt az Európai Unió részéről, hogy erőlteti ezt a megállapodást akkor, amikor kifejezetten érzékenységet tapasztalni Európában a környezeti értékeink iránt, és behunyja a szemét az előtt, hogy mi történik, ha ez az egyezség életbe lép.

"Nem lehet engedni azt, hogy a dél-amerikai területek további növekedésével az európai termelők nehezebb helyzetbe kerüljenek, (...) Tehát mi érzékenyen és óvatosan tekintünk az EU-Mercosur egyezmény elé, és bízom benne, hogy soha nem fog megvalósulni"

- szögezte le, az persze más lapra tartozik, hogy Nagy István véleménye mennyit ér egy kormányülésen.

"Mediterrán jellegűvé válik Magyarország"

- ismerte el a miniszter Nunkovics Tibor egy másik kérdésére. A miniszter szerint most arra kell figyelnünk, klímaváltozás milyen lehetőségeket rejt, és tanulnunk kell a külföldi példákból is. 

"Ha csak azt mondom önöknek, hogy Magyarországon kiviültetvények vannak már, nagyban tárgyalunk bizonyos cégekkel mogyoróültetvények telepítéséről, hiszen a déli országok fölmelegedése okán kiszorul a mogyoró, ugyanakkor a cukrász- és édességipar számára pedig egy alapvető dolog. Nagyon gondolkodunk azon, hogy olyan gyümölcsültetvények helyére, amelyek már elavult, korszerűtlen technológiával - ötven-hatvan éves ültetvények - nem hoznak kellő hasznot, ott bizony a mogyoróültetvénnyel, mogyorótelepítéssel például érdemes bekapcsolódni"

- tájékoztatta a képviselőket a tervekről Nagy István.