Ausztria megvétózhatja az EU-Mercosur szabadkereskedelmi egyezményt

mercosur

A BBC-re hivatkozva a 444 számolt be arról, hogy az osztrák parlament albizottságában leszavazták a képviselők az Európai Unió és a Mercosur államok (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) közti szabadkereskedlmi egyezményt, így a kormánynak is ezt az álláspontot kell képviselnie Brüsszelben.

Márpedig az egyezmény ratifikáláshoz a kormányok egyhangú támogatására van szükség. 

A balközép SPÖ képviselője, Jörg Leichtfried szerint a vétó komoly sikert jelent a fogyasztóknak, a környezetnek és az emberi jogoknak is, mivel a megállapodás ártana a klímavédelemnek és a munkavállalói jogoknak is Dél-Amerikában.  

Az osztrák szakszervezeteket tömörítő ÖGB a megállapodás ellen kampányolt, mivel szerintük a tervezet elsősorban az ipari szereplők érdekeit vette figyelembe, nem pedig az emberekét. 

Az osztrák iparkamara ugyanakkor támogatta a megállapodást, és szerintük szerepelt benne egy elköteleződés a párizsi klímaegyezményben foglaltak betartására, illetve az Amazonas-medencében zajló erdőirtások leállítására. 

Ugyanezen a támogató állásponton van egyébként a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium is.

Két dolog: a kormány részéről lángolhat Amazónia és tovább aggódhatnak a magyar gazdák

Még Amazónia drasztikus fellángolása előtt számoltunk be arról, hogy megszületett a politikai megállapodás az EU-Mercosur egyezményről, amely egy szabadkereskedelmi övezetet hozna létre az Unió, valamint az Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay alkotta blokk között.

Érdekesség, hogy az EU-Kanada közti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) teljeskörű ratifikálása is azért nem valósult még meg,mert Belgium (pontosabban a francia Vallon régió) azt blokkolta. Később azonban finomítani kellett az álláspontjukon. Most Ausztrián a sor, hogy példát mutasson.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss