Nagy üzlet volt fideszesnek lenni Siófokon

Lengyel Róberttel, Siófok független polgármesterével készült interjút itt olvashatja el.

Bérlés, 70 százalékos kedvezménnyel

Ilyen például a Sió-Csarnok Kft., amely a Balaton-parti Kft.-től bérli a város egyik strandját, illetve a vásárcsarnokot. A szerződés értelmében a cég a vásárcsarnokot évi 10 millió forintért bérli, vagyis bérelné, mivel a Sió-Csarnok vállalta, hogy a bérleti díj 70 százalékáért fejleszti az épületet. A jelentés szerint azonban a fejlesztés nem történt meg teljes egészében, így javasolták is a beszámítási jog eltörlését. Mind a vásárcsarnok, mind a strand bérleti joga 2032-ig szól. A cég tulajdonosai között van amúgy a jelenleg is fideszes képviselő Ujvári István Tamás, valamint a Fidesszel gyakorlatilag mindig együtt szavazó, de független képviselő, Nagy Sándor Tamásné lánya.

De azért akadtak itt még más munkák is a cég számára. A Sió-Csarnok az NHSZ Kertfok KFt-vel közösen csaknem 100 millió forint értékben gondozhatta a városi parkokat, közterületeket. Az NHSZ Kertfok Kft.-ban 25 százalékos részesedéssel bír az a részben önkormányzati tulajdonú NHSZ Zöldfok Zrt., amely felügyelőbizottságában fideszes tagként ott ül a Sió-Csarnok Kft. egyik tulajdonosa, az előbb említett Ujvári István Tamás.

Bár a helyi Fidesz tavaly év végén még megszavazta, hogy vizsgálják a Balaton-parti Kft., ám a jelentést azóta nem is hajlandóak megtárgyalni. Sőt, Lengyel Róbert beiktatása után közvetlen a fideszes többségű képviselőtestület szinte az összes jelentősebb hatáskört elvont  a polgármestertől. Így a városvezetőnek minden szerződéskötéshez, módosításhoz, de például a személyi ügyekben való döntéshez is testületi jóváhagyás kell. Így természetesen pozíciójukban maradhattak az előző ciklus emberei is.

Nagy forgalom az éterben

A jelentésben szereplő egyik legfeltűnőbb megállapítás a Balaton-parti Kft. marketingtevékenységére utal. Mint ismert, az egyébként óriási veszteséget maga előtt görgető önkormányzati cég a ciklus elején még mindössze 1,2 millió forintot költött reklámcélra, addig 2014-ben ez az összeg már csaknem 200 millió volt. Az egyik vizsgált szerződésben bukkan fel a Szivárvány 2 Kft. neve, amely 2013-ban bruttó 7 millió forintért népszerűsíthette az "érdekeltségébe tartozó" médiákban a Nagystrandot. Télen.

Ennek ellenére nyilván sikeresnek ítélte a Kft. a reklámkampányt, mert 2014-ben ismét szerződtek 10 millió forintos értékben. Nem kell hozzá túlzottan nagy idegenforgalmi szakembernek lenni, hogy a késő őszi, kora téli strandnépszerűsítésnek túl sok értelme nincsen, ám ennél érdekesebb maga a cég. A Szivárvány 2 Kft. adja ki ugyanis a Balatoni Polgár nevű  évek óta megjelenő kampánykiadványt. Az eredetileg polgári körös lapban jelent meg egy, a későbbi független polgármestert lejárató cikk, ami miatt Lengyel Róbert büntetőfeljelentést is tett (a polgármester a pert elvesztette, mivel közszereplőként tűrnie kellett az őt ért vádakat). Kicsi cég: a cikk szerzője a Kft. egyik tulajdonosa.

De a Szivárvány 2 érdekeltségébe tartozik az az Echo Penisola Kft. is, amely 2012 vége óta üzemelteti a Part FM nevű helyi rádiót. A cég 2013-ban 24, 2014-ben 29 millió forint értékű szerződést kötött a Balaton-parti Kft.-vel, hogy a rádióban reklámozzák a strandot. Az, hogy ennek a városban és környékén fogható rádióban mennyi értelme volt, már érdekesebb kérdés, de az mindenképpen egy üde színfoltja a történetnek, hogy az Echo Penisola ügyvezetője a korábbi, fideszes vezetésű Siófok sajtóreferense volt.

Ezek persze szinte eltörpülnek a két sportklubbal kötött szerződések mögött. A BFC Siófok csaknem 79 millióra, a kézilabda klubbal 48 millióra szerződtek. De jelentős hirdetési pénzekkel gazdagodott a helyi Siófoki Hírek is, amely 2012-ben 17, 2013-ban 20, 2014-ben már több mint 23 millió forint hirdetési pénzzel számolhatott el.

A jelentés szerint a sajtóreferensi pozíció esetében is voltak gondok. Kiderült, hogy ezért a tevékenységért 2012 júniusában két vállalkozás is benyújtott ugyanarról a tevékenységről és időszakról számlát, ami aztán kifizetésre is került. Ráadásul az egyik úgy, hogy teljesítésigazolás sem volt mögötte.

Érdekesen alakult a város alpolgármestere volt cégének sorsa is. Hamvas Péter még 2011-ben adta el egy 77 éves szigetvári férfinak a Holiday&Travels Kft.-t, ám a cég székhelye 2013 óta ismét az alpolgármester lakóhelyére lett bejegyezve. A cég amúgy szintén szerződéses kapcsolatban állt a Balaton-parti Kft.-vel: a város frekventált helyein parkolókat bérelt ki a Balaton-partitól, majd azokat saját maga üzemeltette.

Költséges munka a fényképezés

A Balaton-parti Kft. Gáti Kornél egyéni vállalkozóval is szerződést kötött "fotográfiai tevékenységek ellátására". Eszerint a fényképek ára 2 000 Ft/db volt, de egy másik megállapodás alapján naptárfotózást is ellátott. 13 képet 12 000 Ft/darab áron készített el a fényképész. Aki amúgy főszerkesztője a már említett Siófoki Híreknek is. Az önkormányzati tulajdonban álló lap gyakorlatilag még mindig Fidesz-szócső, a főszerkesztő viszonya pedig finoman szólva is hűvös az új polgármesterrel. Ezt jelzi, hogy közöttük élesebb pengeváltásra is sor került már. A polgármester egyrészről csökkentené a kommunikációra és sajtóra költött összeget, másrészt a jelenlegi főszerkesztő helyett egy szerkesztő bizottságot is felállított volna, s bár a helyi Fidesz ebbe előzetesen belement, a testületi ülésen ezt végül leszavazták, így maradt minden a régiben. A Fidesz ragaszkodik az előző kampányban már bizonyított főszerkesztőhöz és nem hajlandó pályázatot kiírni a posztra.

Egy biztos, a város médiájáért továbbra is éles harc lesz.