Nyomoz ellene a Kehi, mégis milliárdos közbeszerzést nyert

A Szabadics Zrt. Nagykanizsát fejlesztheti.

Kétmilliárd forintos keretösszegig építkezhet Nagykanizsa kontójára a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. Az EU-s közbeszerzési értesítőben ma megjelent hirdetmény szerint a cég közterület-fejlesztés keretében többek közt aszfaltozást, szegélykövezést, térkövezést, csatornaépítést, hídfelújítást, utcabútorok (padok, virágtartók) kihelyezését vállalja. Emellett vállalja a városi közvilágítás fejlesztését: LED-es fényforrással szerelt lámpatestek teljes kör beüzemelése vár a vállalatra.

A közbeszerzési adatbázisban fellelhető szerződés szerint a cég a munkákat nettó 1 milliárd 80 millió forintért vállalja, de kikötik, hogy az ebben foglalt feladatok

tájékoztató jellegűek, a részletes kivitelezési és esetleges tervezési feladatok a keretmegállapodásos eljárás 2. részében kerülnek meghatározásra.

Azaz a mostani, nagyjából 1 milliárdos vállalást bármikor kibővíthetik a 2 milliárdos keret erejéig.

Gond lehet a céggel

Szeptemberben a Hír TV adta hírül, hogy a most közbeszerzést nyert Szabadics Zrt. egy korábbi konzorciuma ellen nyomoz a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal.

Szabálysértés miatt nyomoz a Kehi

Az uniós pénzből finanszírozott ivóvízminőség-javító program egyik nyertese keveredett gyanúba. Vizsgálja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) az uniós pénzből finanszírozott ivóvízminőség-javító programot. A Kehi gyanúja szerint ugyanis a tender egyik nyertese, a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. megsértette a közbeszerzési szabályokat.

A cég még 2013-ban konzorciumban nyert el egy eredetileg 9 milliárd forintra becsült, de végül 12 milliárdért elvállalt tendert víztisztító üzem megépítésére. Ennek kapcsán indította el a nyomozást a hatóság. Lapunk úgy tudja, a közbeszerzési eljárás második szakaszában az érintett önkormányzatok újabb tételeket adtak hozzá a projekthez, de a Kehi úgy véli, azok nem kiegészítő elemek, hanem az eredeti keretszerződésben rögzített, így egyszer már kifizetett víztisztító elemei. Vagyis olyan, mintha kifizettek volna egy kész házat, majd még egyszer a cementet, a téglát, a sódert, a habarcsot, a tetőgerendákat, a cserepet, a gépészetet, a parkettát stb.

A vállalkozásról egyébként korábban, még 2008-ban is megállapították, hogy kisebb mértékben megsértette a közbeszerzési szabályokat, a Közbeszerzési Döntőbizottság azonban nem látta indokoltnak bírság kiszabását.