Országgyűlés: "Orbán stratégiai nyugalma valójában csendes sunnyogás"

Országgyűlés: "Orbán stratégiai nyugalma valójában csendes sunnyogás"

Üres kormánypárti székek között lassított uniós szankciókról, Oroszországhoz húzó Orbánról és többek között káoszba fulladt kormányzati kommunikációról szóltak az Országgyűlés csütörtöki, az ellenzék kezdeményezésére összehívott rendkívüli ülésnapjának napirend előtti felszólalásai.

Elsőként Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért képviselője napirend előtti felszólalásában megállapította, hogy "az ellenzéki padsorok tele vannak, a kormánypártiak viszont üresek", vagyis a fideszesek nem jöttek be elítélni az orosz katonai agressziót.

Orbán még mindig lassítja az uniós szankciókat, még mindig Vlagyimir Putyin híve. Orbán 2010 óta harcol mindenkivel: női egyenjogúság ellen, zöldpolitika ellen, az Európai Unió ellen. Elvesztette viszont a háborút az inflációval és a forintgyengüléssel szemben. Orbán stratégiai nyugalma valójában csendes sunnyogás

- illette erős szavakkal a mininszterelnököt, majd arról beszélt, hogy a biztonságot az uniós és NATO-tagságunk garantálja, nem pedig Orbán. Szerinte Márki-Zay Péter és az egységes ellenzék az az erő jelenleg, amely biztonságot teremthet Magyarországon, miközben a kormány kapkod és káoszt teremt az országban.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Csárdi Antal LMP-s képviselő Orbán Viktort idézte egy az egyben 2008-ból, amikor Oroszország megtámadta Grúziát.

A DK-s Varju László szerint nem tudjuk, hogy Orbánt mivel zsarolják, "de annyi bizonyos: oroszellenes politikusból Putyin-párti politikus lett". Majd azzal folytatta, hogy hatalmas a baj, mivel káosz van a kormány kommunikációjában. Éppen ezért "április 3-án történelmi lehetőség előtt állunk, különben totális elszigetelés és elszegényedés jön".

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke felszólalásában politikai sikernek nevezte a mai rendkívüli ülést, mivel a kormánypártok kénytelenek voltak elfogadni egy oroszokat elítélő parlamenti határozatot. A kérdés már csak az maradt, hogy meg tudjuk-e védeni a magyar embereket. Nyomatékosította, hogy katonailag a NATO megvéd bennünket, de gazdaságilag a demokratikus ellenzék a garancia. Megemlítette, hogy a panelprogram mellett felújítják "Kádár-kockákat" is. Svájci indexálású nyugdíjat és béremelést ígért a legfontosabb területeken.

A minimálbér adómentés lesz, áfacsökkentést is végrehajtunk és felszámoljuk a lakhatási válságot. Az alapvető külpolitikai kérdéseknek nemzeti minimum kell.

- tette hozzá.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke is nehezményezte a kormánypárt hiányát az ülésről:

Amíg egyetlen kárpátaljai magyar is menekülésben van, addig árulás, hogy a kormány nincs itt az ülésen.

A képviselő szerint a kormány hibája a "végrehajtó maffia" túlkapása, a kilakoltatott emberek sorsa és a lakhatási kataklizma. Továbbá az Orbán-kormány a felelős a kivándorolt magyarok tízezreiért, a forint gyengítéséért, az infláció elszabadulásáért. Z. Kárpát szerint ezek elkerülhetőek lettek volna, ha a kormány hallgat a szakértőkre.

Az élelmiszerárak úgy elszabadultak, hogy ma már a középosztálybelieknek is gondot okoz, hogy egészséges ételt tegyenek az asztalra. A népesedési válságért is ez a kormány a felelős, büntetőadóval sújtja a pelenkát, bébiételt.

Az Országgyűlés végül nem volt határozatképes: 39 képviselő volt jelen.