Történelmi pillanat: aszteroidához küldött űrszondát a NASA

Ilyen még nem volt.

A NASA élő közvetítéséből kiderült, hogy az OSIRIS-REx űrszonda sikeresen megérkezett a Bennu kisbolygóhoz. Az eszköz felvételeket készít az aszteroida felszínéről és igyekszik feltérképezni azt, hogy megértsék a Bennu kémiai és ásványi összetételét. A napenergiával működő OSIRIS-REx a tervek szerint 2020 júliusában megközelíti az aszteroida felszínét és egy robotkar segítségével kőzettörmeléket szed össze róla, amivel hatmilliárd kilométer megtétele után, 2023-ban tér vissza a Földre. 

A tudósok a kisbolygó összetételét vizsgálnák, ezzel közelebb juthatnak a Naprendszer kialakulásának megértéséhez. Az OSIRIS-REx 2016 szeptemberében indult útnak. Az 500 méter átmérőjű kisbolygó valószínűleg nagyjából változatlan maradt a Naprendszer születése - több mint 4,5 milliárd év óta. Bashar Rizk, a misszió egyik kutatója így fogalmazott: "Az aszteroida története a Naprendszer története is. Ha megértjük a Bennut, akkor megértünk valami nagyon fontosat a Naprendszerünkkel kapcsolatban is."

A Bennu keringési irányával ellentétesen forog a tengelye körül, gyenge gravitációs vonzással. A kutatók szerint az aszteroidát alkotó széntartalmú anyag szupernóvák és vörös csillagok maradéka. A Bennu egyébként nem a barátunk, mert a NASA jelenlegi számításai szerint 2182-ben elképzelhető, hogy becsapódik a Földbe.

Az OSIRIS-REx küldetése azért történelmi lépés, mert a Bennu a legkisebb objektum, ami köré az emberiség űreszközt állíthat pályára, valamint még soha nem hoztak a Földre aszteroidáról származó mintát. 

A NASA InSight névre hallgató űrszondája a közelmúltban sikeresen landolt a Marson, itt írtunk róla. Itt pedig arról, hogy a NASA kolonizálni akarja a Holdat, a misszió már jövőre elkezdődhet.

(A címlapfotó illusztráció, a Bennu felszíne és az OSIRIS-REx látható rajta, mintavétel közben.)