Átlagban közel négymilliót keresnek az NBI-es focisták

Átlagban közel négymilliót keresnek az NBI-es focisták

54,4 millió eurót költöttek játékosfizetésekre az első osztályú magyar fociklubok a 2021/2022-es szezonban

-  írja az Mfor az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) jelentése alapján.

A Transfermarkt adatai szerint a 2021/2022-es szezonban az NBI-es csapatok átlaglétszáma 39 fő volt. Ez azt jelenti, hogy

átlagosan egy NBI-ben játszó focista havi átlagfizetése 3,8 millió forint volt az UEFA adatai alapján. Ez pont egymillióval magasabb az egy évvel ezelőttinél - igaz, az átlagszám is egy fővel emelkedett ezen időszak alatt.

Az Mfor arra is kitér, hogy valószínűleg a Ferencváros, a Fehérvár és a Puskás Akadémia húzza leginkább felfelé az átlagot, ők tudják a legmagasabb fizetéseket kínálni. A 12 első osztályú csapat éves költségvetése 1,5 milliárd és 10-12 milliárd forint között mozog.

Az összes alkalmazottat figyelembe véve a klubok 93 millió eurót költöttek bérekre, amivel a 18. helyen állunk Európában, megelőzve Norvégiát is. A régióban az osztrákok és a lengyelek is többet költenek ennél, de utóbbiak csak hárommillióval.

Nem a focistafizetések a legnagyobb tételek

Az UEFA kiadványa a bérköltségek nominális közlése mellett különféle mutatókat is megjelenít, melyek közül beszédes az, amelyik azt mutatja, hogy a bajnokságban a bevételek hány százaléka megy a focisták fizetésére.

Ez a magyar NBI-ben 32 százalék, ami a top20-as mezőnyben az utolsó előtti helyre sorolja a hazai sorozatot. Mögöttünk egyedül a svédek állnak, akik egyébként nominálisan többet költenek el a játékosok fizetésére, ám a bevételeiknek mégis ez a tétel mindössze a 30 százalékát teszi ki.

Az összegszerű kiadás szerint egyébként mögöttünk álló ukrán bajnokságban a bevételek fele, a norvégban pedig 33 százaléka megy el a focisták bérére. Az élen ebből a szempontból egyébként a török bajnokság áll, ahol a bevételek 78 százaléka csak a játékosok fizetését fedezi. Említésre méltó még, hogy az UEFA listája alapján focistákra legtöbbet költő Premier League-ben a bevételeknek "csupán" az 55 százaléka az, amit a fizetések felemésztenek.