Nélkülöző hallgatók bejutásáért döngeti az egyetemi kapukat a Jobbik

„Az oktatási rendszer nem biztosítja a társadalmi mobilitást” – jelentette ki Dúró Dóra.

Nem tölti be küldetését a KLIK

Dúró Dóra a párt oktatáspolitikusa szerint ez is mutatja, hogy nem biztosítja a társadalmi mobilitást a magyar oktatási rendszer, és a Klebelsberg Kuno Intézményfenntartó Központ (KLIK) létrehozása sem változtat ezen a helyzeten.

„Azt mondhatjuk, hogy ma Magyarországon egy szegény családba született gyermeknek megpecsételődik a sorsa azáltal, hogy a szülei nem tudják olyan iskolákba járatni, amelyek a gazdagabb területeken vannak és ezáltal magasabb színvonalú oktatásban részesíteni”

- mondta a jobbikos országgyűlési képviselő, aki emlékeztet arra, hogy ennek a nyomasztó helyzetnek a felszámolására lett volna hivatott a KLIK létrehozása. Elméletileg az lett volna a szándék, hogy az állami fenntartásba vétellel csökkenjenek az iskolák finanszírozása, közvetve az oktatás színvonala közötti különbségek.

Mára nyilvánvalóvá vált és az állami fenntartású Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet konferenciáján szakértők is elmondták, hogy a KLIK ezt a feladatot nem tudja végrehajtani. Továbbra is megvannak az eszközei az önkormányzatoknak arra ugyanis, hogy többlet lehetőségeket biztosítsanak az adott településekre járó gyerekek számára.

Ezt természetesen nem sérelmezi a Jobbik, sőt azt gondolja, hogy azoknak az önkormányzatok, amelyek gondosan viselték és tartották fent az iskoláikat, azok számára továbbra is a fenntartás lehetőségét illetve szélesebb jogosítványok biztosítását kellene a jogalkotónak, az Országgyűlésnek megadni ahhoz, hogy érdemi beleszólásuk is legyen az iskolák életébe. Az Aktív Fiatalok kutatásból kiderült, hogy a rendelkezésükre álló pénznek csak nagyon kis hányadát költik szórakozásra a hallgatók, a jövedelmük, bevételük, családi támogatásuk nagyobb része a lakhatásra és utazás költségeire megy el.

Szélesebb kapukért dönget a Jobbik

A Jobbik szerint a felsőoktatás kapuit szélesre kellene nyitni a szegényebb társadalmi rétegek számára is, éppen ezért a párt javasolja az államilag finanszírozott férőhelyek számának a növelését, szemben az Orbán-kormány elmúlt években kialakult gyakorlatával, melynek során a felsőoktatásból több tízmilliárdot vontak ki, és az állami férőhelyek száma csökkent.

A Jobbik az esélyt úgy is növelné a szegényebb rétegekben élők számára, hogy ingyenes nyelvvizsgát biztosítana minden magyar állampolgárnak egy alkalommal, tehát az első nyelvvizsga letétele ingyenessé válna.

Igazságosabb átsorolási rendszer

„Sérelmezzük, hogy az Országgyűlés előtt fekvő nemzeti felsőoktatási törvénymódosítása során azt a javaslatot is elutasította a kormánytöbbség, ami a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzési rendszerek között átsorolására vonatkozott volna” - mondta Dúró, majd elmondta, hogy a jelenlegi szabályozás rendkívül rossz, hiszen gyakorlatilag nincs esély az átsorolásra, ezzel a lehetősséggel jelenleg a hallgatók egy százaléka tud élni. A Jobbik egy igazságos és egy életszerű rendszert vezetett volna be, de ezt sajnos a kormánytöbbség nem vette figyelembe. A párt az állami finanszírozást a mintatantervben előírt kreditek 60%-ának a teljesítéséhez kötné, a jelenlegi határérték (18 kredit) ugyanis nem arányos és nem is ösztönzi a hallgatót tanulmányai befejezésére.

Jobbikos összhang a fiatalokkal

A Jobbik átsorolási javaslata egyébként megegyezett azzal, amit a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) is kezdeményezett a kormánynál.

Úgy látszik, hogy az Aktív Fiatalok kutatásából kirajzolódó párttámogatottsági adatok sem a véletlen művei, hiszen a Jobbik magasan vezet az egyetemisták és főiskolások körében. A biztosan pártválasztó hallgatók között a legnagyobb támogatottsággal már az ellenzék legnagyobb pártja rendelkezik.

Ezért is tiltakozik a Jobbik az olyan javaslatok ellen, mint amivel György Péter, az ELTE BTK oktatója élt. A Jobbik úgy gondolja, hogy az egyetem falai között direkt pártpolitikai célú kurzusok bevezetésének nincsen helye, erre remélhetőleg nem is kerül sor.