Nem kapott vízumot Tóásó Előd

A bolíviai, úgynevezett terrorista per sértettjei által benyújtott keresetet március elsején befogadta az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság. Tóásó azt az értesítést kapta többször is, hogy „a vízumkérelmén még dolgoznak”.

A sértettek – köztük Martin Dwyer családja, Tóásó Előd, Mario Tadic és három bolíviai – évekkel ezelőtt kezdeményeztek pert a latin-amerikai ország ellen az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon, amely most befogadta az ügyet. Az eljárás szerint Bolíviának három hónapja van arra, hogy békés úton megegyezzen a sértettekkel, vagy eddig be nem mutatott bizonyítékokkal álljon elő, ellenkező esetben a bíróság dönt a kártérítés mértékéről.

Saját szabályaikat sem tartják be az amerikaiak?

A Magyar Nemzet emlékeztetett: Dénes Edit, Tóásó nővére január 22-én megkapta az elektronikus beutazási engedélyt az Egyesült Államoktól, eközben maga Tóásó is beadta a vízumkérelmet és bemutatta ügye összes papírját. Vízumkérelmét válasz nélkül hagyták, érdeklődésére nem válaszoltak, majd az utazást megelőző utolsó munkanapon jött az értesítés: "vízumkérelmén még dolgoznak". Eközben tizenkét órával a repülőgép indulása előtt Tóásó testvére is üzenetet kapott, amelyben az állt: a beutazási státusát „frissítették”, magyarra lefordítva: megvonták tőle is az előzőleg kiadott engedélyt.

Mint ismert, 2009 áprilisában kommandósok szállodai szobájukban rajtaütöttek Tóásón, Rózsa-Flores Eduardón, Magyarosi Árpádon és az ír Michael Dwyer-en. Az akcióban (vagy inkább kivégzésben) meghalt Rózsa-Flores Eduardo, Magyarosi és Dwyer. Tóásó Elődöt és Mario Tadicot letartóztatták, vizsgálati fogságban tartották. Tadic és Tóásó végül vádalkut kötöttek a bolíviai hatóságokkal, és tavaly szabadultak.