Nem lesz bizalmatlansági szavazás Fico ellen

A beadványt a 150 fős törvényhozásban a szavazáskor jelenlévő 116 képviselő közül mindössze 36 támogatta voksával.

A bizalmatlansági indítvány sikeréhez 76 képviselő támogatásával lett volna szükség.

A Robert Ficóval miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványt még július elsején - a szlovák európai uniós elnökség kezdetének napján - nyújtotta be a pozsonyi parlament 34 ellenzéki képviselője, ám az arról szóló vitát a plénum többszöri döntésképtelensége, illetve a parlament nyári szünete miatt végül a szeptemberi ülésre tűzte ki a házelnök, s a voksolást csak pénteken tartották meg.

Az indítvány beterjesztői azt állították, hogy Robert Ficónak azért kell távoznia tisztségéből, mert nem volt hajlandó meneszteni belügyminiszterét, Robert Kalinákot. Ez utóbbi leváltását a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) képviselői indítványozták, a tárcavezető egy állítólagos adócsalási ügyben játszott szerepe miatt.

A nyárom több kisebb tüntetést tartottak Robert Fico pozsonyi lakhelye előtt, a miniszterelnök leváltását követelve.

A kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány során annak kezdeményezői jórészt a korábban már elhangzott vádakat hozták fel Robert Fico ellen, egyebek mellett azt, hogy a belügyminiszter védelmezésével támogatja a korrupció burjánzását. Ellenben Robert Fico a parlamenti vita során arra mutatott rá, hogy az ellenzék állításaira ő és Robert Kalinák is már többször is magyarázatot adott.

A kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt lezáró szavazás után a belügyminiszter leváltását célzó - korábban ugyancsak elnapolt - beadványt kezdte tárgyalni a szlovák parlament, amely végül ezt az indítványt is elutasította.adványt kezdte tárgyalni a plénum, amely végül ezt az indítványt is elutasította.