Parlament előtt az új NAV-törvény

Parlament előtt az új NAV-törvény

Kedd este óta a Parlament honlapján elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának jogállásáról szóló törvényjavaslat. Az indítvány

egyértelműen és egységesen megkülönbözteti a NAV teljes állományát a közszféra egyéb jogállási normáitól,

így a NAV jogelőd szervezeteinek (Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, Vám- és Pénzügyőrség) integrációját már állományi szinten jogszabály rögzíti.

Mint arra korábban portálunk rámutatott, a korábbi APEH-osokra a kormánytisztviselői törvény, míg a vámosokra a hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény vonatkozott, ami bérfeszültséghez vezetett. Példaként felhoztuk annak a kormánytisztviselőnek az esetét, aki

pénzügyőr kollégájával egy szobában ült, pontosan ugyanazt a munkakört látta el, csak épp a munkaviszonyukra vonatkozó törvények különbsége miatt nem volt jogosult a múlt év végi egyszeri félmilliós fegyverpénzre.

A NAV-on belül is feszültséget okozott az év végi „fegyverpénz"

Az év végén jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a fegyveres testületek hivatásos állományának tagjai egyszeri (bruttó) félmillió forintos juttatást kapnak, emellett a kormányfő feladatul szabta a nemzetbiztonsági kabinetnek, dolgozzák, ki, hogy ez a személyi kör az idei évtől háromévente további hathavi illetményükre is jogosult legyen.

Az új jogszabály ezt a különbséget hivatott eltüntetni, így célként határozza meg, hogy

kizárólag a tényleges, napi szinten egyenruha- és fegyverviselésre kötelezett állomány lásson el olyan feladatokat, amelyek kifejezetten indokolják ezen speciális pénzügyőri státusz meglétét.

Így egy „jól behatárolható, és munkaköre tekintetében részletesen körülírt állománycsoportot” hoznak létre, amely számára a többletkötelezettségek mellé többletjuttatás is társul. A tényleges fegyveres jellegű szolgálatot el nem látó pénzügyőri állomány – az egyenruha és rendfokozat megtartása, rendfokozatban előmenetel mellett – egy besorolás alá kerül a kormánytisztviselőkkel.

Megszűnik a Gyurcsány-kormány óta változatlan, 38 650 forintos közszféra-illetményalaphoz kötött illetményrendszer is, az új bértábla attól független, az illetmény csak a besorolási kategória és szolgálati idő mentén mozogva egy sávon belül lesz meghatározva.