Zárt ülésen hallgatják meg Rogán új szuper-titkosszolgálatának irányítóját

Zárt ülésen hallgatják meg Rogán új szuper-titkosszolgálatának irányítóját

A hvg.hu úgy értesült, hogy egy volt nemzetbiztonsági vezető, Kovács Zoltán András dandártábornok lehet a Nemzeti Információs Központ (NIK), vagyis az újonnan létrehozott, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter irányítása alá szervezett “szupertitkosszolgálat” vezetője. Kovács Zoltán András korábban a polgári nemzetbiztonsági szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgató-helyettese volt.

A főigazgató-jelöltet ma hallgatja meg zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. 

Az ötödik Orbán-kormány új struktúrájában nemcsak átkerül a Belügyminisztériumtól Rogán Antalhoz, hanem a jelenleginél jóval nagyobb hatalommal ruházzák fel a NIK-et.

Rogán szerint a titkosszolgálatok egyik legfőbb feladata fellépni a háborús propaganda ellen

Az ötödik Orbán-kormány két miniszterjelöltjét, Rogán Antalt és Szalay-Bobrovniczky Kristófot is meghallgatta szerda délutáni ülésén a Parlament Nemzetbiztonsági bizottsága.

Az előd a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központtal (TIBEK) ellentétben a NIK nemcsak elemzi és értékeli a hozzá befolyó bűnügyi és titkosszolgálati információkat, de saját maga is végezhet titkos információgyűjtést. Ám legalább ennyire fontos, hogy a NIK minden olyan információval rendelkezhet, amelyeket a többi polgári titkosszolgálat összegyűjt.

Joga lesz arra, hogy bármelyik kormányzati szervtől, bármelyik titkosszolgálattól információkat kérjen, és azokat haladéktalanul megkapja. Ezeket a hírigényeket pedig csak Rogán Antal kérheti, és csak ő kaphatja meg.

A NIK főigazgatójának kinevezése mellett egy másik titkosszolgálat, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) élén is változás lesz. Ennek, az eddig szintén a Belügyminisztérium alá tartozó szervezetnek a miniszteri irányítását is Rogán kapta meg az új kormányban. 

Az NBSZ vezetését eddig Szabó Hedvig látta el, de a lap úgy tudja, hogy a Pegasus-botrány után a titkosszolgálati körökben már nem sokkal a választás után arról beszéltek, nem csodálkoznának azon, ha más venné át a szervezet irányítását.

Az NBSZ élére kiszemelt új főigazgató ugyancsak egy nemzetbiztonsági dandártábornok, Kiss Csaba. A főigazgató-jelöltet szintén csütörtökön és ugyancsak zárt ülésen hallgatja meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Kiss Csaba egyébként a mostani főigazgató, Szabó Hedvig altábornagy általános helyettese az NBSZ-nél.