Nemzeti jogvédők turnéznak a Felvidéken

Emberi jogi monitorozó körútra indul Felvidékre dr. Morvai Krisztina független EP-képviselő és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat csapata, köztük dr. Gaudi-Nagy Tamás is.

A 2016. november 17-20. között zajló út célja a felvidéki magyar közösség önrendelkezési küzdelmét, illetve egyéni és közösségi jogaik érvényesülését gátló körülmények felderítése, a magyarellenes szlovák hatósági intézkedések kivizsgálása, és a jogokért való kiállás erősítése - írja a jogvédő szolgálat honlapja.

Hasonlóan az idén márciusban teljesített, sikeresnek ítélt erdélyi-partiumi jogvédő, monitorozó utukhoz, itt is szeretnék dokumentálni és bemutatni az egyéni és kollektív emberi jogok megsértését a magyarság vonatkozásában.

A misszió során tapasztaltakról emberi jogi tájékoztatást, és tényfeltáró dokumentumfilmeket készítenek majd. Három helyszínen nyilvános, tájékozódást szolgáló fórumot is tartanak:

Dunaszerdahely- november 17. 18.00

Révkomárom – november 18. 18 óra

Gömörpéterfala (Baranta völgy) - november 19. 18 óra

Az Európai Unió Tanácsának jelenlegi elnöke Szlovákia, egy olyan állam, ahol több százezer magyar jogfosztottságban él - fogalmaztak a szervezők.

Mint írják, a Benes-dekrétumok, a magyarellenes állampolgársági- és nyelvtörvények, valamint más jogtipró jogszabályok eltörlése, továbbá a dél-felvidéki magyar lakta területek elleni negatív diszkrimináció megszüntetése előfeltétel, a területi autonómia biztosítása pedig alapfeltétel.