Népszerűségi rekordot döntött az AfD Szászországban

A 2014-es tartományi parlamenti választási eredményükhöz képest jelentős erősödést könyvelhet el Frauke Peryék pártja:

az akkori 15,3 százalékhoz képest egy "most vasárnapi" választáson 25 százalékot érnének el.

Ráadásul a 35 és 49 év közötti korosztályban a párt 31 százalékkal veri a többi riválisát.

A tartományban ugyanakkor továbbra is a kereszténydemokrata CDU a legnépszerűbb erő, 34 százalékkal, ami 5,4 százalékpontos visszaesést jelent számukra választási eredményükhöz képest.

A Balpárt (Die Linke) 16 százalékkal magabiztos harmadik, a szocdemek 12 százalékkal csupán negyedikek, a sort pedig a zöldek zárják 7 százalékkal.

Az AfD ezzel a kimagasló eredménnyel komolyan megnehezítheti a tartományi kormányalakítást, mivel egy erős jobboldali ellenzék mellett az eddig működő CDU-SPD koalíciónak már nem maradna a vezetéshez szükséges többsége, ami nem kis politikai zűrzavart okozhat majd a legközelebbi, 2019-es tartományi választáson.

Az aktuálisabb kérdés azonban Frauke Petry 2017-es egyéni jelöltként való indulása, ami ilyen népszerűségi adatok mellett komoly esélyekkel kecsegtet a párt társelnöke számára, aki leipzigi lakosként ebben a tartományban áll majd rajthoz.

Az új kutatások egyébként még két tartományban - Szász-Anhaltban és Türingiában - mértek 20 százalék fölötti eredményt az AfD-nek.

Az AfD örül Merkel kancellár-jelöltségének

Petry úgy látja, hogy Merkel újbóli indulásából elsősorban az ő pártja, a szélsőjobboldaliként aposztrofált Alternatíva Németországnak (AfD) profitálhat."Ezzel egy olyan politikus próbálja újraválasztatni magát, aki a milliárdos költségekkel járó és veszélyes bevándorlási káoszt okozta, és akinek a vezetése alatt falnak ment az 'Energiewende' (arról, hogy ez mi, lásd keretes anyagunkat - a szerk.)"- nyilatkozta Petry a DPA német hírügynökségnek.