Egészségügyi adatokkal élhetett vissza és kegyeletsértésbe kezdett a fideszes sajtó

Egészségügyi adatokkal élhetett vissza és kegyeletsértésbe kezdett a fideszes sajtó

Elhunyt DK-s politikus emlékét gyalázza a fideszes Magyar Nemzet, a cikket pedig annak rendje és módja szerint átvette a közmédia, beleértve a szereptévesztésben lévő Magyar Távirati Irodát (MTI) is.

A lap teljesen etikátlan módon arról írt, hogy a koronavírus-fertőzés miatt március 26-án elhunyt Penz András DK-s Pest megyei és kistarcsai önkormányzati képviselő azért halt meg, mert pártja politikája miatt visszautasította a neki felkínált kínai oltóanyagot.

Magyar Nemzet

A Fidesz központi lapjának cikkében nem szerepel forrás arra vonatkozóan, hogy honnan tudnak olyan érzékeny személyes adatokról, mint az oltóanyag visszautasítása. Ez vélhetően nem is fog kiderülni, így csak remélni lehet, hogy nem a kormányzat adta ki ezt az információt a saját sajtójának.

„A DK politikusa februárban megkapta az értesítést a koronavírus elleni védőoltás időpontjáról és helyéről, ám ő visszautasította a neki felkínált, kínai Sinopharm-vakcinát.”

– írták.

A lehetséges jogsértésen túl az is egészen döbbenetes, hogy a személyes adatok birtoklásán és nyilvánosságra hozatalán túl milyen kegyeletsértő következtetéseket vontak le a cikkben: a Magyar Nemzet szerzői név nélkül megjelent cikke kijelenti (majd rögtön utána zavaros stílusban feltételes módban írja), hogy „az elhunyt DK-s képviselő visszautasította a kínai vakcinát”, ezután áldozathibáztató ítéletet is hoz:

„Úgy tudjuk, Penz András is kapott időpontot, tehát ha nem utasítja vissza az oltás lehetőségét, vélhetően még ma is életben lenne.”

- aztán leírják a cikket motiváló lényeget is, ami nyilvánvalóan a politikai támadás:

„Penz András halálában közvetetten játszhatott szerepet pártja oltásellenessége”.

Az Alfahír megkeresésére dr. Kummer Ákos személyiségi jogokkal foglalkozó ügyvéd egyértelmű jogsértésről beszélt az ügyben.

Álláspontom szerint az ilyen szenzitív egészségügyi adatok közlése sérti a kegyeleti jogokat. Már az is szenzitív adat, hogy egyáltalán valaki jelentkezett-e oltásra, ezen felül különösen az, hogy megkapta-e az oltást vagy valamilyen okból nem. A közszereplők is jogosultak titokban tartani az ilyen adataikat, semmi nem indokolhatja, hogy ilyen információkat nyilvánosságra hozzanak. Úgy gondolom, ha a család pert indít ellenük, akkor a lap veszíteni fog, de ez őket eddig sem érdekelte – értékelt a jogász.

Pár nappal korábban hasonlóan botrányos támadást indított a Fidesz-sajtó, és akkor is két elhunyt embert használtak fel politikai céljaik érdekében. Abban az esetben teljesen gátlástalan módon arról írtak, hogy egyenesen Dobrev Klára DK-s politikus fertőzhetett meg halálosan két személyt, akik közül az egyik szintén a párt politikusa volt.