Nincs saját otthona? Nyugodjon le, nem is lesz

Tovább nőnek az ingatlanárak, a fiatalok teljesen lehetetlen helyzetbe kerültek.

A fővárosban mintegy 25 százalékkal nőttek az ingatlanárak tavaly október óta, a vidéki nagyvárosokban még nagyobb, 30 százalékos volt az áremelkedés.

A vidéki nagyvárosokban ugyanakkor a használt lakások ára nem tudja áttörni a 300 ezer forintos négyzetméterárat, míg Budapesten a használt lakások ára 440 ezer forint négyzetméterenként.

Ugyanezen árért 3-4 évvel ezelőtt már új lakást lehetett venni - fejtette ki a szakember.

Azt is megemlítette, hogy a nagyobb vidéki városokban és a fővárosban egyre kisebb a különbség a jó helyen lévő használt lakások és az új lakások árai között.

Nincs bérlakás, csak elszabadult piac

A mostani állapoton legkönnyebben egy állami bérlakás-építési program segíthetne, hiszen jelen helyzetben a családalapítás előtt álló fiatalok képtelenek kimozdulni a méregdrága albérleti mókuskerékből, így tovább mélyítve a demográfiai krízist. Erre azonban nem vevő a kormány, lényegében minden javaslatot elutasítanak már évek óta.

Magyarország egyébként az utolsó előtti helyen áll az ezer lakosra jutó átadott lakásingatlanok száma alapján, és továbbra is az átlagnál nagyobb terhet jelent a lakásvásárlás a Deloitte 19 európai országra kiterjedő 2015-ös ingatlanpiaci elemzése szerint.

A kutatás azt is kimutatta, hogy Magyarországon több mint 7,6 évnyi átlagfizetést kell félretenni egy 70 négyzetméteres új lakás vásárlásához.