NJSZ: a vármegyések ügye koncepciós, magyarellenes alapokra épül

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat hétfőn összegezte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi és kézdivásárhelyi vezetőinek ügyét. Mint emlékeztettek, a "magyarellenes kirakatpernek szánt eljárásban" bizonyítékok hiányában vádolja őket a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) azzal, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén a román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádé közben.

Az NJSZ szerint a május 19-én benyújtott 70 oldalas vádirat tele van magyarellenes fordulatokkal és jogi képtelenségekkel. A jogvédő szervezet az első pillanattól kezdve kiemelten foglalkozik a nemzetközi jogi standardok szerint, egyértelműen politikai fogolynak minősülő két székely hazafi ügyével.

A dr. Morvai Krisztina európai parlamenti független képviselő és Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvezető által vezetett jogász delegáció idei márciusi, erdélyi magyar nép egyéni és kollektív emberi jogainak helyzetét felmérő jogi monitorozó útján Kézdivásárhelyen is járt. A román sajtó gyalázkodásaival kísért úton a delegáció tagjai találkoztak a hozzátartozókkal, és nyilvános fórumon követelték a két székely mozgalmár szabadon bocsátását. A koncepciós jellegű büntetőeljárásról román és angol felirattal is készült dokumentumfilm "Székely hazafiak terrorizmussal gyanúsítva" címmel:

Dr. Morvai Krisztina többször felszólalt érdekükben az Európai Parlamentben, az ügy európai szintű figyelmet kapott. A hozzátartozók levélben fordultak az EP, a magyar és román parlament képviselőihez.

Pár hete az Európai Bizottság emberi jogi ügyekért felelős biztosa képviselői megkeresésre adott válaszlevelében szintén aggályosnak találta az eljárást. Végül dr. Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is elítélően nyilatkozott az eljárásról, és magyarázatot kért a román hatóságoktól.

Mint a jogvédők írták, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat határozott álláspontja szerint semmilyen kényszerintézkedésnek nincs helye a székely hazafiakkal szemben, és az eljárás mielőbbi megszüntetése indokolt.

A román államnak az ilyen és ehhez hasonló koncepciós, magyarellenes eljárások helyett azon kellene munkálkodnia, hogy végre biztosítsa a jelenleg súlyos jogfosztásban élő erdélyi magyar nép egyéni és közösségi jogainak az irányadó jogi normák és előremutató európai modellek (pl. Dél-Tirol, Baszkföld) szerinti érvényesülését".