Szlovéniában is magyar pénzből épül egy futballcsapat

Lendva.

A Nogometplus szlovén portál cikkét az Index szúrta ki, a fő megállapítás az, hogy Szlovéniának is megvan a saját Eszékje a másodosztályban szereplő Lendva képében. A horvát NK Osijek tulajdonosa Mészáros Lőrinc. A Naftánál 2017 júliusában nevezték ki elnöknek Végh Gábort, a zalaegerszegi futballcsapat többségi tulajdonosát, magyar építőipari vállalkozót.

Eszéket már ismerik

Szlovéniában is nagy médiafigyelem övezte Mészáros Lőrinc és a magyar kormány eszéki szerepvállalását, ezzel szemben a lendvai fejleményekről kevesebbet lehetett hallani.

A szerző szerint, ahol határon túli magyar kisebbség él, ott a budapesti kormány pénzt fektet a helyi labdarúgás fejlesztésébe. Szlovéniában optimista becslések szerint is maximum tízezer fő a magyar közösség létszáma, de még ennél is kevesebben vallják magukat ténylegesen magyarnak.

A Nogometplus számítása szerint a Lendva nagyjából 6,4 millió eurót, azaz bő 2 milliárd forintot kaphat Magyarországtól utánpótlásképzésre és egyéb költségekre. Ez azért érdekes, mert ha a nagyságrendeket nézzük, az Eszék is hasonló összeghez jut magyar forrásokból, de a horvát klub az Európa Ligában indulhat, míg a Lendva továbbra is másodosztályú csapat, két ponttal lemaradva az osztályozóról, jelentős utánpótlás nélkül, bár utóbbi fejlesztésén már dolgoznak.

A szlovén futballban egyébként is rengeteg pénznek számít 6,4 millió euró. A 2017 nyarán elfogadott beszámoló szerint a klub teljes éves költségvetése százezer(!) euró volt, a Transfermarkt adatai alapján a játékoskeret értéke 1,7 millió euró. Az első osztályú Olimpija Ljubljanát 2015-ben Milan Mandaric 4 millió euróért vásárolta meg Izet Rastodertől, pedig az ország egyik legnagyobb egyesületéről van szó.

Nem lehet csak úgy pénzelni

A szlovén jogi szabályozás miatt magyar támogatás csak közvetett módon érkezhet a csapathoz, így a pénz átmegy a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség nevű szervezeten. A lap szerint Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, jó kapcsolatban áll Orbán Viktorral. Horváth ötlete volt a szlovéniai magyar labdarúgó akadémia létrehozása, ehhez 2016-ban 600 millió forinttal járult hozzá Magyarország.

NK Nafta

Egy évvel később már átvették az NK Nafta irányítását a magyarok. A lendvai csapat Szlovénia egyik legrégebbi klubja, de 2012-ben csődbe ment, két évvel később NK Nafta Lendava 1903 néven született újjá. 2017 júliusa óta – ahogy feljebb is írtuk – Végh Gábor az elnök.

Végh a Pharos 95' tulajdonosa, referenciái között szerepel a felcsúti akadémia pályáinak megépítése. A klubvezető a szlovén sajtónak anno azt nyilatkozta, hogy a szlovénok kérték fel nagyobb szerepvállalásra, ebből lett az elnökség. A klubvezetésbe bekerült az MMÖNK-s Horváth Ferenc is.

Képben van a Puskás Akadémia

A szlovéniai magyarok Népújság című lapjának 2017-es cikke szerint a sztori 2014-ben kezdődött, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia ekkor kötött partnerségi megállapodást az MMÖNK-kel, a stratégiai cél a Muravidéki Labdarúgó Akadémia létrehozása volt. Úgy tűnik, hiába a ZTE és a Nafta közötti kapcsolat, valójában a felcsúti klub felelhet az akadémia megszületéséért magyar oldalról.

(címlapfotó: NK Nafta 1903 / Facebook)