Nobel-díjas tudósok várják a világvégét

Az Ítéletnap Órája 23:57-en áll, éjfélkor mindennek vége. Lehetne tenni ellene.

Két perccel előre állították a híres Doomsday Clock-ot, az Ítéletnap Óráját, így az már csak három perccel áll éjfél előtt. Az óra jelképesen azt mutatja, hogy az emberiség az atomháború és a globális felmelegedés okozta végzetes kockázatoktól mennyire áll távol, a többségében Nobel-díjas tudósok alkotta csoport a Bulletin of Atomic Scientists nevű kiadványában jelezte: most két perccel kellett előre állítani a nagymutatót.
 
A jelképes számlálót 1947-ben indították el a Chicagói Egyetemen, a húszfős csoportnak tagja Stephen Hawking is. Az elmúlt évtizedekben majdnem kéttucatnyi alkalommal látták szükségét a mutató átállításának, a legjobb helyzet 1991-ben volt, amikor a Szovjetunió felbomlása és a nagyhatalmak kvázi kiegyezésének hírére 7 perccel visszább állították az órát, 23:43-ra. Ez azonban azóta is folyamatosan romlik, igaz, 2010-ben 5 percről 6 percre állították, de aztán 1, majd most két percet rontottunk, így 23:55-ről 23:57-re váltottunk. Ennél rosszabb csak 1953 és 1960 között volt a helyzet, akkor 2 percre voltunk a világvégétől.
 
 
"A végítéletről, a ma ismert civilizáció végéről van szó" - magyarázta Kennette Benedict, a kiadvány ügyvezetője egy washingtoni sajtótájékoztatón. Elmondta: a nukleáris fegyverek korszerűsítése és a klímaváltozás az emberiség fennmaradását veszélyeztető egyenrangú fenyegetések, amelyek hatására a húsz tudósból álló testület úgy döntött, előreállítja az órát.
 
"A globális katasztrófa valószínűsége óriási, a szerencsétlenség kockázatait igen gyorsan csökkenteni kell" - hangoztatta Benedict.