Novák Katalin aláírta a státusztörvényt

Novák Katalin aláírta a státusztörvényt

Az államfő szerint az új törvény tartalmilag más, mint amely eredetileg tiltakozást váltott ki a pedagógusok jogállásáról.

Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palota honlapján megjelent közleményében úgy vélte, az Országgyűlés kormánypárti többsége által kedden megszavazott új pedagóguséletpálya-törvény tartalmilag más, mint amely tiltakozást váltott ki, és biztosítja a köznevelési rendszer működőképességének fenntartását és megteremti a béremelés alapját - vélte Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palota honlapján megjelent közleményében.

Az államfő egyúttal jelezte:

az Országgyűlés által elfogadott státusztörvényt csütörtökön aláírta, és elrendelte annak kihirdetését.

Novák Katalin azt írta, hogy meglátása szerint a sokak által joggal kifogásolt, eredetileg vitára bocsátott úgynevezett "státusztörvény-tervezet" leginkább vitatott pontjai az elfogadott jogszabályban már nem vagy érdemi módosítással szerepelnek.

"Ez a törvény tehát tartalmilag már más, mint az, amely a tiltakozást kiváltotta. Ezért, áttanulmányozva a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény szövegét és mérlegre téve a mögötte meghúzódó törvényhozói szándékot, úgy ítélem meg, hogy az új törvény biztosítja a köznevelési rendszer működőképességének fenntartását, egyértelmű kereteket biztosít, és megteremti a béremelés alapját"

- fogalmazott a köztársasági elnök.

Mint fogalmazott: álláspontja változatlan, a jövőnk kulcsa, hogy milyen felnőtté válnak a mai diákok. Versenyképes tudással rendelkező, magabiztos, stabil értékrendű fiatalokra van szüksége a jövő Magyarországának. Ehhez elhivatott, jól teljesítő, megbecsült pedagógusokra és minőségi nevelésre van szükség. Erről érdemes a jövőben valódi társadalmi vitát folytatni. Sok lényeges, megoldandó feladat van még: elsősorban a tanári bérek érdemi emelése és a pedagógusok megbecsültségének biztosítása igényel további lépéseket.

A státusztörvényt frissen aláíró Novák Katalin azt kérte a magyar politikai élet minden szereplőjétől és az uniós intézményektől, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a magyar pedagógusok érdemi béremeléséhez szükséges források mihamarabb rendelkezésre álljanak.

(Címlapkép: Novák Katalin - Facebook)