400 ezer nyugdíjas kevesebbet kap, mint a minimálbér: a fővárosban 56 ezerrel több jut, mint Szabolcsban

400 ezer nyugdíjas kevesebbet kap, mint a minimálbér: a fővárosban 56 ezerrel több jut, mint Szabolcsban
Nem mindegy, hol öregszünk meg!

Egészen hajmeresztő képet festett le az mfor.hu az időskorú magyarok számára. A legmagasabb nyugdíjellátások átlaga Budapesten van, ahol az idei emelés után 181 875 forintot kaptunk. A fővárosi értéktől jócskán leszakadva következik Fejér megye, ahol átlagosan 156 522 forintot kapnak az érintettek, a dobogó harmadik fokára pedig Pest megye került 155 259 forinttal.

A rangsor legvégén az ország keleti megyéi szerepelnek. A legalacsonyabb a nyugellátások átlaga Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 124 972 forintra jön ki. Az előtte álló Békés megyében 128 668, Bács-Kiskunban pedig 130 324 forint az átlag.

A legmagasabb és a legalacsonyabb átlagot regisztráló Budapest és Szabolcs megye között 56 903 forintos különbség van. Ez az olló a két megye között egyébként 2000 óta, amióta rendelkezésre állnak ezek az adatok, évről évre folyamatosan nyílik. 2000-ben még "csak" 12 ezer forinttal haladta meg a fővárosi átlag a Szabolcs megyeit.

Ez azt jelenti, hogy idén a legkeletibb megyében élő érintettek annyit kapnak átlagosan, mint 2014-ben a fővárosiak.

Tehát a három legalacsonyabb átlag annyira kevés, hogy idén ez már nem éri el a nettó minimálbér összegét, a 133 ezer forintot sem.

  • a Szabolcs megyeiek,
  • a Békés megyeiek,
  • valamint a Bács-Kiskun megyeiek

átlagosan még a kötelezően fizetendő legkisebb bérnek megfelelő összeget sem kapják meg havonta. Igaz, a Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek sem örülhetnek túlzottan, hiszen mindössze 1743 forinttal magasabb a megyei átlagos nyugellátás a nettó minimálbérnél.

Az idei nyugdíj- és minimálbér-emelések eredményeként így három megyében a nettó minimálbért sem fogja elérni az átlagos nyugdíj összege. Az érintett megyékben közel 400 ezer nyugdíjas él - állapította meg az mfor.hu.