Megszüntetnék az igazságtalan nyugdíjemelések rendszerét

Értékállóságot és differenciált nyugdíjemelést akarnak. A Fideszt nem érdekelte a rendezvény.

Karácsony Mihály, a dokumentum elfogadását kezdeményező Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete elnöke az aláírását megelőzően az idősek méltósága megőrzésével és kiszolgáltatottságuk csökkentésének fontosságával indokolta a minimumprogramot.  

Elmondta, a programról szeptemberben kezdődtek az egyeztetések és végül 11 párt vállalta, hogy megpróbálja összehangolni az idősek érdekében fontosnak tartott intézkedéseit.

Jobbik: szinte az összes pont szerepel a Jobbik programjában

Gyakorlatilag a megállapodás szinte minden eleme szerepelt már korábban a Jobbik programjában, amellett, hogy természetesen a parlamentben is számos alkalommal felszólaltunk már ezek érdekében, így nem volt nehéz támogatnunk az intézkedéscsomagot - mondta Sneider Tamás érdeklődésünkre.

Ami a Jobbik számára különöse fontos elem, hogy bekerült a differenciált nyugdíjemelés, hiszen így az alacsonyabb és közepesebb ellátásban részesülők nyugdíját végre fel lehetne zárkóztatni a többiekéhez. Az Országgyűlés jobbikos alelnöke kiemelte: bár a férfiak 40 munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetősége így kimondva nem került bele a megállapodásba, maga a rugalmas nyugdíjba vonulás programpontja igen. Értékelése szerint ezzel a jövőben a férfiak is élhetnének. Emellett kiemelte még az idősotthonok kapacitás növelését, mely a Jobbik fontos javaslata volt. 

Mint mondta: örülünk, hogy számos párt aláírta a megállapodást, annak viszont nem, hogy a Fidesz és a kormány nem, vagyis nem volt hajlandó megmozdulni egy ilyen össztársadalmi kérdésben. 

Hegedűs Lorántné az Alfahir.hu-nak elmondta: míg Budapesten és Nyugat-Magyarországon kicsivel magasabb az átlagnyugdíj a 100 ezer forintnál, addig az ország többi részén alatta marad. Ezen változtatni kell, ezért is fontos a párt számára a differenciált nyugdíjemelés bevezetése. Mint mondta: aki egyedülálló, vagy beteg, annak a nyugdíjak mai értéke nem elég a méltó élet folytatásához.

"A kormány nyugdíjemelése mindenki számára ugyanazt a mértéket jelenti, vagyis aki eddig is magasabb ellátásban részesült, az a jövőben még nagyobb összeget kap. Ez egy rendkívül igazságtalan rendszer."

A jobbikos országgyűlési képviselő ezért is hangsúlyozta: a nyugdíjjárulék plafonját vissza kell állítani, ezzel pedig a rendszert túlterhelő kiemelkedően magas nyugdíjak megállapítását megelőzni. Fontosnak nevezte emellett az öngondoskodást, aminek egyik formája lehet az is, hogy azoknak a nyugdíjasoknak, akik több adófizető gyermekük van, azok adójának egy részét szüleik javára lehessen visszatéríteni. 

Nem tartható tovább ez az állapot, új nyugdíjrendszerre van szükség

Sneider Tamás, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján egy felmérésre hivatkozva azt mondta: az elmúlt két évben összességében romlott a nyugdíjasok helyzete, nem csak a nyugati szinthez képest, hanem már a környező országok viszonylatában is.A Jobbik alelnöke szerint ez annak tudható be, hogy az elmúlt 27 év gazdaságpolitikája csődöt mondott."Mégpedig az a gazdaságpolitika, hogy Magyarországon legyenek alacsonyak a bérek, ne növeljük, akár mesterségesen is tartsuk alacsonyan."

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke újságíróknak azt mondta, a dokumentumban megfogalmazottakon túl az MSZP vállalja, hogy ingyenes gyógyszert kapjanak azok a 65 éven felüliek, akiknek krónikus betegségük van, a háziorvos a gyógyszert felírta és nagyon alacsony a nyugdíjuk. Ezt be lehetne illeszteni közgyógyellátás rendszerében - jegyezte meg. Korózs Lajos szerint az időspolitikában a problémák megoldására nincs kormányzati akarat, a gondokat el akarják fedni tízezer forintos Erzsébet-utalványokkal.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese az esemény után nyilatkozva az aláírás szégyenfoltjának nevezte a Fidesz-KDNP képviselőinek távolmaradását. Ez szerinte azt jelenti: ők nem vállalják a minimumszükségletek biztosítását az időseknek, problémáikat letudják azzal, hogy az inflációkövetést utólag biztosítják a nyugdíjasoknak, és némi emelést nyújtanak a nyugdíjprémiummal, valamint az Erzsébet-utalványokkal. 

Rámutatott: több mint 70 ezer nyugdíjas járadéka nem éri el az 50 ezer forintot. Fontosnak tartotta a legalacsonyabb nyugdíjak megemelését, de szerinte más szolgáltatásokat is jobbítani kell az idősek számára, például az egészségügyi ellátásukat. Az LMP kezdeményezésére épült be a minimumprogramba a 28 ezer 500 forintos minimumnyugdíj növelése - mondta, de megfontolandónak ítélte a járulékplafon, a nyugdíjak maximálásának bevezetését is. 

A dokumentumot a Demokratikus Koalíciótól Niedermüller Péter, az Együtt-től Späth Judit, a Jobbiktól Hegedűs Lorántné, az LMP-től Schmuck Erzsébet, a Párbeszédtől Tordai Bence, a Nyugdíjasok Pártja 50+-tól Sipos Sándor és Demény Ferenc, a Momentum Mozgalomtól Cseh Katalin, a Modern Magyarországért Mozgalomtól Kajdi József, az MSZP-től Korózs Lajos, a Lendülettel Magyarországérttól Lévai Katalin és a Magyar Liberális Párttól Bősz Anett írta alá.