1,3 millió eurót követelhet vissza az OLAF egy kamu magyar ivóvízprojekttől

1,3 millió eurót követelhet vissza az OLAF egy kamu magyar ivóvízprojekttől

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) több olyan szennyvízkezelést és vízügyi infrastruktúrás korszerűsítő uniós projektet vizsgált, amelyeknél a gyanú szerint visszaéltek az uniós forrásokkal. A Telex beszámolója szerint az OLAF nyomozói több ügyet tártak fel – Magyarország is érintett – , és megállapításuk szerint összesen 19,5 millió eurót csaltak ki az uniós adófizetőktől.

A magyar ügyben, városnevet nem említve az írta az OLAF, hogy ívóvízminőség-javítást célzó projektnél csaltak. Az OLAF bizonyítékai szerint változatlan maradt a vízkezelési technológia, nincs hatása a vízminőségre, pedig ez a finanszírozás alapfeltétele volt. Az OLAF ezért 1,3 millió eurót kér vissza a projektpartnerektől.

A héten Mohácsról derült ki, hogy nyomozást folytat ott az OLAF. 

Az OLAF Mohácson indított nyomozást

Uniós pénzek szabálytalan kifizetésének gyanúja miatt indított nyomozást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a Mohácsi Önkormányzatnál a helyi ellenzék feljelentése alapján. A polgármester viszont úgy látja, az ellenzék túlzásokba esett és az OLAF emberei alig tekintettek bele az aktákba.

A Telex írásban kereste meg az Európai Csalás Elleni Hivatalt, hogy megtudják, Mohács érintett-e a a vízminőségi ügyben.

Az OLAF négy vizsgálatot zárt le a víz- és szennyvízlétesítmények korszerűsítési projektjeivel kapcsolatban. A megállapítások a hamis dokumentumok benyújtásától vagy az uniós finanszírozás támogathatósági feltételeinek nem teljesítésétől kezdve a megépített, de soha nem működő tisztítóberendezésekig terjedtek. Az ilyen típusú létesítmények célja a tiszta víz biztosítása, valamint a polgárok és a környezet védelme a szennyeződésektől. Az a tény, hogy az OLAF feltárta ezeket a feltételezett csalásokat, azt jelenti, hogy a pénzek visszakerülhetnek az uniós költségvetésbe, és a polgárok javára, nem pedig a csalók meggazdagodására fordíthatók. Összesen több mint 19,5 millió eurót javasoltak behajtásra a négy eset kapcsán

- mondta Ville Itälä, az OLAF főigazgatója.

Az OLAF hasonló visszaéléseket tárt fel Bulgáriában és Romániában is.