Olaszország felajánlotta reptereit az amerikaiaknak

De még nem kaptak felkérést.

Roberta Pinotti hozzátette, hogy eddig az amerikai hadsereg nem vette igénybe Olaszország légterét és az olasz fegyveres erők logisztikai segítséget sem nyújtottak szövetségeseiknek.

Elemzők szerint ilyen felkérés Washington és a líbiai egységkormány részéről is érkezhet az olasz kormányhoz.

A La Repubblica című olasz napilap értesülései szerint a Líbiában zajló hadművelet legalább egy hónapig eltart, de akár ötven napig is elhúzódhat. Az újság hangsúlyozta, hogy a szicíliai Sigonella támaszpontja stratégiai jelentőségű, mivel hétszáz kilométerre fekszik az IÁ líbiai állásaitól.

Ezt megelőzően Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter közleményt adott ki, amelyben támogatásáról biztosította Fájez esz-Szarrádzst, az ENSZ támogatta líbiai egységkormány vezetőjét a terrorizmus elleni küzdelemben.

Az amerikai hadsereg hétfőn célzott légitámadásokat kezdett az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen a líbiai Szirtben, az ENSZ által támogatott líbiai egységkormány kérésére.

A Corriere della Sera napilap információi szerint Washington július 21-én egyeztetett Gentilonival és Roberta Pinotti olasz védelmi miniszterrel a célzott líbiai légicsapásokról, amelyeknek célpontja a szélsőséges iszlamisták líbiai központjának számító Szirt, a fővárostól, Tripolitól 450 kilométerre keletre.

Az amerikai légicsapásokat végrehajtó drónok jelenleg a Földközi-tengeren állomásozó amerikai hadihajókról, illetve Jordániából szállnak fel.