Olyat tudhat a Jobbik a kitiltásokról, amibe belebukhat a kormány

Államtitkári, miniszteri szinten működhetett az amerikai kitiltási botrányhoz is vezető korrupció.

Az amerikai kitiltási botrány eleve kormányzati körök korrupciós érintettségét engedte feltételezni, legalábbis nem volt véletlen, hogy Vida Ildikó volt NAV-elnököt és Habony Árpádot, a miniszterelnök tanácsadóját is esetleges kitiltásukról faggatták.

Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája – idézte Apáti István a Századvég Alapítvány elnökét, Lánczi Andrást. A Jobbik politikusa szerint a harmadik Orbán-kormány működése gengszterlogikára épül, ahol „mindennek, és mindenkinek megvan az ára, legfeljebb az összeg kérdéses”.

5, 2000, 20000

Lehet, hogy Balmazújváros környékén ez csak 5 millió forint, lehet, hogy étolaj áfacsökkentésnél 2 milliárd és lehet, hogy ennél is nagyobb ügyek esetén több tízmilliárd forintosak ezek az összegek – mondta Apáti.

A képviselő azt kérdezte, hogyan lehet az, hogy egy állami megrendelésekben dúskáló információtechnológiai cég vezetője köldökzsinór szerepet tölt be egy alapítvány, egy amerikai cég és magyar a kormány között. Apáti István szerint az ilyen ügyekre fogékonyság mutatkozik az államtitkárok és miniszterek szintjén, hiszen valahonnan jönnie kellett a kétmilliárdos ajánlatnak, amit állítólag az áfacsökkentésért kértek.

Mik a szerepek?

Ez közvetlenül vagy közvetve a Fidesz érdekét jelenti – mondta, feltéve a kérdést, hogy mindehhez mi köze lehet a CBA-nak, aminek egy résztulajdonosa töltötte be a köldökzsinór szerepet.

Igazak-e azok az feltételezések, hogy a Fideszhez finoman szólva is rendkívül közelálló Századvég Alapítvány lett volna ennek a tranzakciónak a kedvezményezettje – tette fel a kérdést. Erről nem csak Heim Pétert, hanem Lánczi Andrást is meg kellene kérdezni – jegyezte meg.

Árulják el, kiket tiltottak ki

A Jobbik alelnöke továbbá azt várja, hogy kiderüljön, pontosan kiket tiltottak ki korrupciós ügyek miatt az Egyesült Államokból. Azt akarja, árulják el, hogy Vida Ildikó a kitiltottak sorában van-e, illetve rajta kívül még milyen adóhatósági vezetőkről lehet szó. Ugyan erre kíváncsi Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó esetében is – mondta.

A nemzeti párt országgyűlési képviselője legsúlyosabb kérdésként azt tette fel, hogy kik voltak az étolajbotrányban érintett államtitkárok és miniszterek.

Ha igazak a feltételezéseink, abba a kormánynak törvényszerűen bele kell buknia – mondta.

A parlamenti képviselő balkáni és latin-amerikai színvonalúnak nevezte a gazdaságpolitikai döntéshozatalt övező hazai korrupciót, ahol a legtöbb törvénynek és jogszabálynak megvan a maga ára, s ennek kapcsán azt javasolja, akár kiadhatnának egy tarifatáblázatot is.