A szmog után a takony időé a főszerep - Most az ónos eső bénítja meg az országot

A legrosszabb arcát mutatja a tél.

Fagy, havazás, ónos eső

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint a hivatásos katasztrófavédelem 42 helyen volt jelen 233 dolgozóval. Országosan 659 munkagép dolgozott a közúthálózaton, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 1630 munkatársa volt szolgálatban. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 77 technikai eszközzel végezte a fővárosi utak síkosságmentesítését.

Budapest

Az ónos eső és a hirtelen jött havazás miatt Budapesten az elmúlt 24 órában tizenkét balesethez riasztották a katasztrófavédelmet, több jármű csúszott egymásnak, parkoló autónak, villanyoszlopnak vagy kerítésnek.

Mielőtt útnak indulunk a fővárosban, érdemes felkeresni a BKK Facebook-oldalát, ahol folyamatosan tájékozódhatunk a forgalmi változásokról, ugyanis a rendkívüli időjárási helyzet miatt szinte felsorolni is nehéz, melyik járművek/járatok helyett közlekednek pótlóbuszok, illetve hol kell megnövekedett menetidőre, járatkiesésre vagy változó útvonalra számítani.

Pillanatkép Budapestről

A BKK Facebook-oldalán közölte: a 13-as busz nem közlekedik a Petőfi Sándor utca és Diósd, Búzavirág utca között. A 65-ös busszal rövidített vonalon, a Fenyőgyöngye megállóig lehet utazni.

A 128-as busz nem jár a Szent János Kórháztól a Városkúti útig, a 149-es busz pedig egyáltalán nem közlekedik.

A 91-es és a 291-es busz nem áll meg a Bimbót útnál.

A XII. kerületi önkormányzat a jegesedés miatt lezárta a Normafát és környékét, illetve az Erzsébet-kilátót.

Kedd reggel óta Pest megye útjain is történtek kisebb-nagyobb balesetek, hét esetben kellett a hivatásos, az önkormányzati vagy az önkéntes tűzoltóknak beavatkozniuk.

Országos helyzet

Szerda reggelig szinte az összes megyében több tucat alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit az időjárással összefüggő esetekhez, jellemzően elakadt vagy balesetet szenvedett járművek miatt.

Az autópályák és az autóutak burkolata nedves vagy sónedves, de Lébény közelében havas. A főutak burkolata többnyire szintén nedves, sónedves, de Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint Mosonmagyaróvár, Sárvár, Lenti, Esztergom, Kápolnásnyék és Kiskunfélegyháza környékén havas, hókásás és latyakos, Körmend, Zalaegerszeg és Pápa tájékán pedig jeges - közölte az Útinform szerda reggel a honlapján.

Ez várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint az ónos eső miatt a legmagasabb fokú (piros) riasztások Budapest mellett Pest, Bács-Kiskun, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyét érintik.

Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetések, illetve riasztások vannak érvényben.

Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében az ónos eső veszélye miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

Az ónos esőt előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Dél-Alföldön is, kezdetben még csak néhol, majd egyre nagyobb területen eső váltja fel a tovább emelkedő hőmérséklet miatt. Napközben az ónos eső a Győr-Debrecen vonaltól északra lévő területre kezd visszaszorulni.

Fellélegezve?

A jó hír, hogy legalább az irdatlan szmog kezd visszavonulót fújni: Salgótarjánban ma megszűnt a szmogriadó, illetve Budapesten is jelentősen csökkent a légszennyezettség.

Debrecen, Nyíregyháza, Hernádszurdok, Oszlár, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc és Putnok, valamint a nyugati határnál Szentgotthárd térségében azonban továbbra is magas a szállópor-koncentráció.

Szolnok, Pécs, Veszprém, Ajka, Mosonmagyaróvár, Sopron és Szombathely levegőjét szintén egészségtelennek minősítették.

Az előrejelzés szerint a csapadékos és enyhülő időjárás miatt várhatóan tovább csökken a légszennyezettség.