A Mészáros érdekeltségébe tartozó Opus ajánlatot tett az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjára

A Mészáros érdekeltségébe tartozó Opus ajánlatot tett az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjára

Nemrég írtunk arról, hogy a Mészáros Csoporthoz tartozó tőzsdei befektetőcég, az Opus Global Nyrt. tárgyalásokat folytat arról, miszerint megvásárolja a Tigáz teljes részvénycsomagját.

A teljes Tigáz Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülhet?

A Mészáros Csoporthoz tartozó tőzsdei befektetőcég, az Opus Global Nyrt. tárgyalásokat folytat arról, miszerint megvásárolja a Tigáz teljes részvénycsomagját, írja a Forbes több, egymástól független forrásra hivatkozva. A gázszolgáltatóban az Opus eddig is érdekelt volt, hiszen Mészáros Lőrinc érdekeltsége közvetve tavaly nyáron vásárolta be magát, s közel 50 százalékos közvetett tulajdonrészt szerezett.

Friss hírek szerint úgy tűnik, mindez még várat magára, ugyanakkor a felcsúti gázszerelőből lett milliárdoshoz köthető Opus ajánlatot tett az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) 100%-os részvénycsomagjára. 

A Portfolio cikke szerint a tőzsdei társaság ugyanis hétfői hivatalos közleményében jelentette be, hogy december 23-án kötelező érvényű ajánlatot tett a TITÁSZ megvásárlására.

A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, 2021. harmadik negyedévben zárulhat le. A tőzsdei társaság közleménye szerint "egy jogokat és kötelezettségeket keletkeztető és időbeli ütemezést, valamint árképzést is tartalmazó kötelező érvényű szerződéses feltételrendszer mentén tett ajánlatot az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. 100%-os részvénycsomagjára".

A társaság 2020. december 23-án írta alá az E.On-nal az erre vonatkozó megállapodást, amely többek között arra is kitér, hogy az E.On a vevő felé szakmai támogatási kötelezettséget vállal a tranzakció lezárását követő hat hónapon keresztül az üzletmenet folyamatossága érdekében.

Dzsubák Attila Zsolt, az Opus Global vezérigazgatója az ajánlattétel kapcsán elmondta: „a TITÁSZ az Opus eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez". A közlemény arra is emlékeztet, hogy a társaság stratégiai célja, hogy hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon.

A társaság kiemelte, hogy "Magyarország keleti régiójára növekedési potenciálként tekint, a cégcsoport egyéb, helyi érdekeltségei pedig további szinergiákat is biztosítanak társaság számára".

A részletes ügyleti megállapodások aláírásának határideje 2021. március 31.

"Az Opus a tranzakcióból származó előnyök és keletkező kötelezettségek tekintetében 2021. január 1-től már felelősséggel tartozik. A tranzakció zárása 2021. harmadik negyedévében várható" - részletezte a cég.

Az Opus a november végi negyedéves gyorsjelentésében közölte, hogy jelenleg az energetikai portfólió átalakuláson megy keresztül, a társaság meghirdetett stratégiája szerint tárgyalásokat folytat ezen szegmens kiépítése érdekében.