Orbán Magyarról: Egy magyar választópolgártól sem lehet eltiltani, hogy kipróbálja magát a politikában

Orbán Magyarról: Egy magyar választópolgártól sem lehet eltiltani, hogy kipróbálja magát a politikában

Bár interjút adott, de a nagyon súlyos nemzetbiztonsági kérdéseket felvető orosz hekkertámadásokat "nyilván" elbagatellizálta a kormányfő, aki azt állítja, nem hord golyóálló mellényt, és látja a közeli jövőt.

Orbán Viktor egy friss interjúban azt mondta Magyar Péterről:

„Egyetlen magyar választópolgártól sem lehet eltiltani, hogy kipróbálja magát a politika világában.”

A miniszterelnök a Blikknek nyilatkozott, és eleinte ódzkodott, hogy Magyar Péter kapcsán bármit is állítson, ugyanis elmondása szerint alig beszélgettek valaha pár mondatot, s nem is a belső körhöz tartozott a Fideszben.

Az biztos, hogy kicsit szokatlan, hogy az ember a saját feleségét lehallgatja, és utána a vele való rögzített beszélgetést politikai célokra használja. De ez is több annál, mint amit mondani akartam

– fogalmazott a kormánypropagandát visszamondva Orbán, aki ezután kissé árnyaltabban szólt a Tisza Párt listavezetőjéről: „Az is lehet, hogy vezeti olyan meggyőződés, ami figyelemre méltó. Nem szabad túl korán ítélkezni, nem lehet tudni, miből lesz a cserebogár. Türelem meg távlatok kellenek ahhoz, hogy valamit meg lehessen a politikában ítélni. Az zavarna, hogyha mindez a mi térfelünkön történt volna, de miután mindez tőlünk balra történik és ez az ellenzéken belüli ügyek világához tartozik, a mi világunk ettől el van teljesen zárva. Ezért nincs hozzá személyes vagy érzelmi viszonyom” – mondta.

Orosz kibertámadás a külügy ellen

A Szijjártó Péter vezette külügyminisztériumot ért, nagyon súlyos nemzetbiztonsági kérdéseket felvető orosz hekkertámadásokat „nyilván" elbagatellizálta a kormányfő.

Noha korábban Orbán annyit reagált, hogy csak a kampánnyal foglalkozik, most pedig azt felelte: „Napi gyakorlat, hogy próbálnak hozzáférni egymás adataihoz az államok. Ez alól Magyarország sem kivétel. Északról, délről, keletről és nyugatról egyaránt állandó az érdeklődés, betörési kísérletek, adatgyűjtési beavatkozások. Ezekről nem beszélünk, hiszen a beavatkozás, az mindig a gyenge pontokat célozza meg, és nekem nem az a feladatom, hogy fölfedjem a világ előtt, hol vannak a gyenge pontjaink. Ilyenkor mi mindig elhárítunk, félretolunk, valahogy az egész ügyet próbáljuk inkább az asztal alatt tartani” – mismásolta el a jelentőségét.

A Fico elleni merénylet és a mellény

Sose hordtam, most sem hordok

– jelentette ki a kormányfő arról, visel-e golyóálló mellényt, amikor nyilvánosan szerepel. Ezt azután állította, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnököt többször is meglőtték és súlyosan megsebesítették nemrégiben.

Az EP-választásról Orbán azt mondta, hogy az EU-ban szerinte egyelőre csak Magyarország békepárti, illetve Szlovákia próbált az lenni a merényletig. De ez most meg fog változni – vélelmezte a békeharcos politikus.

Pedofíliával övezett kegyelmi botrány

Orbán Viktor a Fidesznek rendkívül kínos kegyelmi ügyről is megszólalt.

Mint magyarázkodva kifejtette: „Vannak dolgok, amelyekre föl lehet készülni, de itt egyszer csak azt láttam, hogy támadást indítottak a baloldali pártok a köztársasági elnök asszony ellen. Az volt a baj, hogy én teljesen eszköztelen voltam abban a helyzetben. Magyarországon a köztársasági elnöki intézmény jól el van választva a mindenkori kormánytól és a mindenkori parlamenttől. Az elnökkel kapcsolatos ügyekkel foglalkozni egy érzékeny dolog, és én igyekszem nem is foglalkozni velük. Van egy-két olyan ügy, amely kizárólagos elnöki hatáskör, és jobb, ha a kormány abba nem ártja bele magát. Ilyen a kegyelmi ügyeknek a rendszere is. Ilyenkor az elnöknek kell döntést hoznia. Novák elnök asszony meghozta a maga döntését, és szerintem jól döntött, amikor lemondott. Én ezt csak nézni tudom, ezt a folyamatot nem szabad a kormány részéről befolyásolni” – határolta el magát ismét a bicskei pedofilsegítőt kegyelemben részesítő kényes botránytól.

Orbán elmondása szerint Varga Judit távozása egy vezéráldozat volt, de méltatta Novák Katalin elbujdokolását is, és állítása szerint barátságban maradt Novákkal, és a távozása után találkoztak is, de az „nem volt kellemes beszélgetés”. Azonban máig kikéri a kegyelmi ügybe belebukott Varga Judit volt igazságügyi miniszter véleményét szakmai kérdésekben.

A jós Orbán

Az optimistán nyilatkozó miniszterelnök úgy látja, 30 évvel a rendszerváltoztatás után mindaz vállalható, ami most van, még ha kacskaringós úton is jutottunk el ide. Szerinte jó pályán vagyunk, és azt látja, szép évek várnak Magyarországra.

„Én látom azt, amit az emberek még nem látnak. Mert ugye én egy tervezőasztal mögött ülök, én tervezek, látom a számokat, azt hiszem, hogy tudom, hogy mi fog történni, és az átlagnál sokkal kevesebbet is tévedek, elnézést, ha ez ilyen szerénytelennek hangzik, de a terveink általában ülnek és jók, és most haladunk” – vázolta fel sejtelmesen, majd hozzátette:

Látom az előttünk lévő két-három olyan évet, ami a kivételesen jó évek közé tartozik majd Magyarország történetében.

Orbán Viktor ezután homályosan azt is leszögezte: „van egy tervem, és az sikerülni fog.”

(Címlapkép: Magyar Péter és Orbán Viktor - Alfahír-grafika)