Orbán Viktor: Putyin nem háborús bűnös, Ukrajna nem szuverén

Orbán Viktor: Putyin nem háborús bűnös, Ukrajna nem szuverén

A miniszterelnök kategorikusan kijelentette azt is, szerinte Putyin marad Oroszország elnöke.

Az orosz–ukrán háborúról, Ukrajna katonai esélyeiről, a Wagner-csoport lázadásáról és Vlagyimir Putyin háborús felelősségéről is beszélt Orbán Viktor a német Bild című lapnak adott exkluzív interjúban. A magyar miniszterelnök az Index szemléje szerint úgy vélte, Ukrajna nem nyerheti meg a háborút, és az Ukrajnának való fegyverszállítás eszkalálhatja a konfliktust, és azt is elmondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin hatalmon maradhat-e.

Orbán szerint a Wagner-csoport hétvégén lezajlott lázadásának nincs nagy jelentősége, ezt pedig a hazai hírszerzés jelentéseire alapozza. Putyin esetleges meggyengülése kapcsán azt mondta, a gyengeség jele lehet az, hogy ez megtörténhetett, az viszont az erőé, hogy 24 órán belül rendezni tudták a konfliktust.

Putyin Oroszország elnöke. Ha valaki úgy gondolja, hogy ő kudarcot vallhat, vagy leválthatják, akkor nem érti az orosz népet és az orosz hatalmi struktúrát.

- fejtegette a kormányfő, aki szerint 2024-ben is Putyin marad az orosz elnök.

Oroszország hatalmi struktúrája még mindig nagyon stabil

- fűzte hozzá Orbán.

A miniszterelnök meglátása szerint senki sem tudja, hogy Putyint miként lehet leváltani.

Ő stabil vezető, akit Oroszország élére választottak, népszerű, és a mögötte álló struktúrák elég erősek

- vélekedett.

Egy ponton a riporter arról kérdezte Orbán Viktort, ha 1989-ben még a szovjetek ellen beszélt Budapesten, akkor most miért barátkozik mégis Putyinnal, és szegődött az oroszok mellé.

Ön provokálni akar engem ezzel a kérdéssel? Tudja, ha azt mondja, hogy a magyarok oroszpártiak vagy az oroszok barátai, az ellenkezik a történelmi tapasztalatunkkal

- replikázott Orbán, állítva, őt nem érdekli Putyin vagy Oroszország, Magyarországért küzd.

Szavai szerint lehetetlen, hogy Ukrajna megnyerje ezt a háborút, mert „Ukrajna hamarabb kifogy a katonákból, mint Oroszország, és végül ez dönt”. A nyugati támogatás pedig szerinte kudarcot vallott.

Arról is beszélt, hogy szerinte „ami igazából számít, hogy az amerikaiak mit akarnak. Ukrajna már nem szuverén ország. Nincs pénzük. Nincs fegyverük. Csak azért tudnak harcolni, mert a Nyugat támogatja őket. Tehát ha az amerikaiak úgy döntenek, hogy békét akarnak, akkor béke lesz”.

Azt a kérdést is Orbán Viktornak szegezték: ha Putyin Magyarországra jönne, akkor a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusi elfogatóparancsa értelmében letartóztatnák-e. Erre azt felelte, Putyin egyelőre nem tervez Magyarországra jönni, ezért erről legfeljebb csak hipotetikusan lehet beszélni. Majd a riporter arra is rákérdezett, hogy személy szerint háborús bűnösnek tartja-e Putyint.

„Nem, számomra nem az”

- jelentette ki kategorikusan, hozzáfűzve: „azért, mert háborúban állunk. Háborús bűnökről a háború után lehet beszélni. Ha fegyverszünetet akarunk, és tárgyalást, akkor meg kell győznünk a konfliktus részvevőit, hogy üljenek le az asztalhoz.”

Nem lenne jó ötlet azt mondani nekik, hogy »gyertek, üljetek le, letartóztatunk titeket«. Tehát ezekről a jogi és büntetőjogi következményekről legfeljebb a békekötés után vagy a béke részeként beszélhetünk. Most teljesen értelmetlen erről beszélni

- indokolta álláspontját Orbán Viktor.

(Címlapkép: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin - Twitter)