Nem vonul a Wagner-csoport tovább. Megegyezés születhetett Moszkvával

Nem vonul a Wagner-csoport tovább. Megegyezés születhetett Moszkvával

Pénteken felkelés tört ki Oroszországban, a lázadók derékhadát Jevgenyij Prigozsin és a Wagner Csoport adja. Az orosz titkosszolgálat puccsot emleget, de ezt a zsoldosvezér tagadja. A felkelők nyomulnak Moszkva felé, ahol az állami hadsereg már ostromra készül.

Frissítés:

Hírek szerint a Wagner-csoport abbahagyta Moszkvát irányzó katonai mozgását. Úgy tűnik, az orosz vezetés és a Wagner-csoport kiegyezett egymással. Információk szerint a fehérorosz elnök, Lukasenko tárgyalásai vezethettek eredményre, amelyet a paramilitarista hadtest vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal folytatott. A korábban Oroszország bizonyos területein elrendelt terrorkészültséget is lassan feloldhatják.

Az orosz hadsereg ellen fordultak a Wagner Csoport zsoldosai. Egyesek szerint katonai puccs készül, de ezt a zsoldosvezér egyelőre tagadja. Jevgenyij Prigozsin gyakorlatilag hadat üzent az orosz védelmi minisztériumnak. Már voltak összecsapások is a két fél között. Prigozsin azt állítja, a reguláris erők rakétatámadást intéztek zsoldoscsapatai bázisa ellen, ami rengeteg áldozatot követelt. A zsoldosvezér szerint egy ilyen támadást nem lehet válasz nélkül hagyni. Azzal vádolja a védelmi minisztériumot, hogy megfosztják az orosz katonákat a lehetőségtől, hogy megvédjék saját hazájukat. A lázadók előrenyomulása folyamatos, céljuk az orosz főváros. Tudósításunk alább:

Moszkvában már ostromra készül a hadsereg.

Megerősítik a város peremvidékének védelmét: a reguláris erők barikádokat állítanak, földből védvonalakat építenek és ellenőrzőpontokkal kontrolálják a mozgást. Ha nem sikerül megállítani a főváros felé nyomuló Wagner sereget, akkor estére összecsapások várhatóak. Az Oka folyó környékén hidakat és útszakaszokat is lezárnak. Egyes hírforrások szerint később akár fel is robbanthatják ezeket, hogy a folyó természetes védelmi vonalat alkosson.

Felszállt Moszkvából az orosz elnök különgépe: Putyin menekül?

Elhagyta a fővárost Vlagyimir Putyin RA-96022 számú, Il-96-300PU típusú különgépe, és Szentpétervárba tart. Azt nem tudni, hogy az elnök is a gépen van-e, ezért csak spekulálni lehet, hogy menekülőre fogta-e Putyin.

FRISSÍTÉS: Állítólag mégsem Putyin gépe volt az, amely Szentpétervár felé távozott, az elnök továbbra is Moszkvában tartózkodik.

A Wagner serege estére elérheti Moszkvát.

A lázadók folyamatosan haladnak a főváros felé, már Lipeck megyében tartanak, ez után már csak egy megyek van hátra Moszkváig. Ha nem sikerül megállítani őket, estére odaérnek.

Készültek a puccsra: hónapok óta gyűjtötte a fegyvereket a Wagner Csoport.

Egy orosz emberjogi szervezet honlapja, a Gulagu.net írta meg, hogy valójában elterlés volt Jevgenyij Prigozsin minden panasza a zsoldossereg fegyver- és lőszerhiányával kapcsolatban. Valójában hónapok óta halmozták fel a páncéltörő fegyvereket, légvédelmi rakétarendszereket. Ezeket részben Ukrajnától zsákmányoltak, így amerikai fegyvereik, többek között Javelin és Stinger rakétaindítóik is vannak. Készültek a Moszkva elleni invázióra.

Elárulta régi barátját Kadirov: Putyin mellé áll a csecsen hadúr.

A Ramzan Kadirov régebben jó barátságban volt Prigozsinnal, azonban most Putyinnak tett hűségesküt: bejelentette szembeszállnak a harcba szállnak a Wagner lázadóival. Hozzá hasonlóan a hivatalban lévő orosz vezetés mellé állt Krím és Donyeck vezetője is.

A Wagnert csapatait bombázzák az orosz repülőgépek, de civileket találtak el, a zsoldosok visszalőnek.

Megkezdődtek a komolyabb összecsapások, a polgárháború réme fenyeget. A Wagner Csoport menetoszlopát bombázza a légierő, a zsoldosok pedig repülőgépeket lőnek ki. Nagy füsttel ég egy üzemanyagtároló Voronyezs területén, amit egy orosz harci helikopter lőtt ki, hogy így akadályozza a a Wagner Csoport járműveinek ellátását. A lázadó zsoldosok ellenállnak: kilőttek három helikoptert és egy repülőgépet. Ez a helyzet már megfelel a polgárháborús állapotnak: a felkelők serege tovább vonul Moszkva felé.

Az ukrán elnök szerint nyilvánvalóvá vált Oroszország gyengesége.

Volodimir Zelenszkij Telegram üzenetben reagált az oroszországi helyzetre, ami szerinte egyértelműen megmutatja az oroszok gyengeségét. *"Minél tovább tartja Oroszország katonáit és zsoldosait a mi földünkön, annál nagyobb káoszt és fájdalmat és annál több problémát okoz magának később" – írta az ukrán elnök.

Prigozsin: "Mi vagyunk az igazi hazafiak, akik harcolunk Oroszországért!"

A Wagner Csoport vezetője cáfolta Putyin elnök szavait, miszerint ők hazaárulók lennének. Szerinte katonái ugyanis szerinte továbbra is az orosz Anyaföldért harcolnak.

Senki sem fogja feladni magát az elnök, az FSZB vagy mások utasítására. Ugyanis nem akarjuk, hogy az országnak tovább kelljen élnie a korrupcióban, a hazugságokban és a bürokráciában.”

Azzal vádolta az orosz hatóságokat, hogy Afrikába és Ukrajnába küldték seregét, majd ellopták a pénzt és fegyvereket, amiket nekik ígértek. A Wagner-vezér szerint ezek a hivatalnokok azért halmozták fel ezeket a Wagnernek szánt fegyvereket, hogy legyen mivel megvédeni magukat, amennyiben, valaki Moszkva ellen fordulna. Ez a pillanat tulajdonképpen meg is történt, úgyhogy ezeket a fegyvereket most a Wagner Csoport ellen fordítják – repülőkkel, helikopterekkel támadják a zsoldossereg menetoszlopait. Hozzátette: mivel nem tudnak célozni, rengeteg civil esik áldozatul a támadásaiknak.

A Wagner-vezér söpredéknek nevezte a védelmi minisztert.

Prigozsin söpredéknek nevezte Szergej Sojgu védelmi minisztert, akit meg kell állítani. Hangsúlyozta, hogy egy 25 ezer fős sereg élén áll, és kész a végére járni, miért nem mennek rendben a dolgok az országban. Hozzátette: nem katonai puccsot hajtanak végre, csak Oroszország igazságosságát akarják helyreállítani. Az FSZB biztonsági szolgálat már fegyveres államcsíny elkövetésével vádolja Prigozsint.

Putyin kemény fellépésre szólított fel a lázadók ellen.

Egységre szólított fel a belső árulással szemben, és kemény fellépést helyezett kilátásba a fegyveres lázadás résztvevőivel szemben Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök bejelentette, hogy a fegyveres erők parancsolt kaptak a lázadás szervezőinek semlegesítésére. Elismerte, hogy Don menti Rosztov, ahová a Wagner fegyveresei bevonultak, nehéz helyzet alakult ki.

A Wagner elfoglalta Voronyezs városának katonai létesítményeit

Legalábbis a zsoldoshadsereg közleményei szerint. A dél-voronyezsi régió kormánya nem számolt be összecsapásokról, viszont elrendelték a városból kivezető egyik autópálya lezárását egy 300 kilométeres szakaszon. A Wagner Csoport vezetője azt állította, hogy csapatai Moszkva ellen vonulnak.

A lázadók foglyul ejtették az orosz védelmi miniszterhelyettest

A Wagner Csoport kezei közé került Junusz-bek Jevkurov, az Oroszország védelmi miniszterhelyettese. A lázadó zsoldosok körbevették az a minisztérium rosztovi épületét, ahonnan a miniszterhelyettes fegyvertelenül jött ki.

Prigozsin elmondta neki, hogy likvidálni akarják Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és megfenyegette Jevkurovot, hogy ne merje bevetni a légierőt a felkelők ellen.

Rosztovot elfoglalták a lázadók, Prigozsin Moszkvába készül.

A fegyveres felkelés eszkalálódik: a reguláris hadsereg és a nemzeti gárda egy része is átállt a Wagner Csoporthoz, elfoglalták Rosztovot. Állításuk szerint a repülőteret is ők ellenőrzik. Jevgenyij Prigozsin, a Meduza szerint találkozott Junusz-Bek Jevkurov védelmi miniszterhelyettessel és Vlagyimir Alekszejevvel, a vezérkari főnök helyettesével.

Prigozsin számára Moszkva a cél, el akarja kapni Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert.

Oroszországban terrorkészültséggel reagáltak a zsoldoshadsereg támadására.

Az orosz terrorelhárítás eljárást indított Prigozsin ellen, Moszkvában szigorították a biztonsági intézkedéseket, a katonákat pedig felszólították, ne csatlakozzanak a felkeléshez. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy támadták volna a Wagner Csoport egységeit. Vlagyimir Alekszejev altábornagy, az orosz titkosszolgálat tisztviselője szerint a Wagner Csoport puccskísérletet hajt végre.

Röviden a pénteki eseményekről:

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Csoport nevű orosz zsoldoshadsereg parancsnoka pénteken bosszúhadjáratot indított az orosz katonai vezetés ellen, mert állítólag az ő állásaikat támadták, melynek során több katonája meghalt. A zsoldosvezér úgynevezett "igazságmenetet" indított a felelősök – többek között Szergej Sojgu védelmi miniszter megbüntetésére –, de állítja, nem puccsra készül.

(Címlapkép: Rawpixel/Wikimedia)