Orbán Ráhel közel száz hektár szőlőt vásárolt a Tokaji borvidéken

Orbán Ráhel közel száz hektár szőlőt vásárolt a Tokaji borvidéken

A kormányfő lánya azért vesz a területen földbirtokot, hogy Tiborcz István biztosan jó minőségű alapanyagból tudjon dolgozni.

94 hektárnyi földbirtokot vásárolt meg a tokaji borvidéken 600 millió forintért, ezzel a miniszterelnök lánya válik a térség legnagyobb földbirtokosává – írja a 24.hu. Lejárt ugyanis az a határidő, ameddig a tokaj-hegyaljai gazdák élhettek elővásárlási jogukkal a nagyszabású adásvétel megakadályozására. A földek a Patrícius borgazdaság szomszédságában terülnek el, amely már Tiborcz István érdekeltsége.

Az érintett önkormányzatok közül csupán a tokaji városvezetés válaszolt a lap megkeresésére, ők is csak annyit közöltek, hogy elővásárlásra jogosult jelentkezéséről nem áll módjukban információt adni.

Mint arra a portál emlékeztet, a kormányfő legidősebb lányát 2021-ben vette földművesként nyilvántartásba a Fejér megyei agrárkamara, így lett jogosult termőföld vásárlására, ám budapesti lakhelye miatt a tokaj-hegyaljai és az érintett települések húsz kilométeres körzetében élő gazdák megelőzik őt az elővásárlási rangsorban a földtörvény értelmében.

Orbán Ráhel azonban vállalta, hogy a szerződés aláírását követő három banki napon belül átutalja a vételárat. Aki tehát elővásárlóként belépne az üzletbe, annak a vételi szándék bejelentése után ugyanennyi ideje lenne erre.

Ugyanakkor a 24.hu megkereste Orbán Ráhelt azzal, milyen megfontolásból vásárolna csaknem száz hektárnyi birtokot Tokaj környékén, és az alábbi választ kapták:

"A BDPST Group – mely cégcsoport egyik vezető tisztségviselője Orbán Ráhel – a közelmúltban megvásárolta a Patrícius Borházat, mely akvizíció kapcsán szinergiák jöhetnek létre mind a szőlőtermelés, mind a szálláshely gasztronómiai kínálatának szélesítése, mind a borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése terén a Tokaji borvidéken.

A Patrícius borgazdaság szomszédságában elterülő földeket tulajdonosa értékesíteni kívánja, amelyekre magánszemélyként az eladó felé Orbán Ráhel jelezte vételi szándékát. Mivel a földterületre elővásárlási joggal rendelkeznek más személyek/vállalkozások is, az adásvétel csak akkor jöhet létre, ha a kedvezményezett feleknek nincs vételi szándéka.

Amennyiben Orbán Ráhel szerez tulajdont, úgy az említett földterületeken a jövőben is magas szakmai színvonalú szőlőtermelés folyik tovább. Mivel a Patrícius Borház Zrt. borai kizárólag az oltalom alatt álló régióban megtermelt és felvásárolt, a borvidéki szabályozásban előírt feltételeknek mindenben eleget tevő szőlő alapanyagból készülnek, a földvásárlás eme minőségi és szakmai követelmények megtartását szolgálhatja a jövőben."

A hatáidő lejártát követően szintén érdeklődtek az újdonsült birtokosnál, jelezte-e bárki az elővásárlási szándékát, de erre már nem válaszolt. Így teljes bizonyossággal nem lehet tudni, hogy valóban hozzá került-e az említett birtoktest egésze.

Ahogy a lap kifejti, mindkét eladó köthető az Orbán családhoz: 34 hektárnyi földet Sárazsadányban és Tolcsván Kántor Andreától vásárolt meg Orbán Ráhel. Ő volt az ügyvezetője a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-nek, amikor Orbán Ráhel édesanyja, Lévai Anikó tag volt a cégben. Az Átlátszó szerint a szőlők egy része korábban Lévai tulajdonában volt, ő 2009-ben adta el azokat Kékessy Dezső volt párizsi nagykövetnek, aki tavaly továbbadta Kántornak. 60 hektárnyi földet pedig a Tokaji Hegyközség elnökétől, Molnár Pétertől vásárolt a miniszterelnök lánya Tokaj és Mád környékén. Molnár szintén benne volt a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. vezetésében, először a felügyelőbizottságban, később ügyvezetőként. A cég az év elején beolvadt a Patrícius Borház Zrt.-be, amely a BDPST Group révén már Orbán Ráhel férje, Tiborcz István érdekeltsége. Molnár jelenleg a borház birtokigazgatója.

(Címlapkép: Patrícius Borház/Facebook)