Orbán Viktor a Versenyhivatallal fenyegette meg a kereskedőket és áruházakat

Orbán Viktor a Versenyhivatallal fenyegette meg a kereskedőket és áruházakat

Szokásos közrádiós szereplése során újfent brüsszelzett most a rezsicsökkentés védelmében, de szólt az infálcióról és kitért a török, illetve azeri gáz és olajimportra is.

Míg 2023 az infláció letörésének az éve volt, a 2024-es év a gazdasági növekedés újraindításának az éve lesz - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában pénteken.

A kormányfő jelezte, szeptemberre 16 százalékos inflációra számít, a gazdasági növekedéshez pedig alacsonyabb kamatozású hitelek szükségességét hangsúlyozta, mert akkor újra "meglódul" a gazdaság motorja.

Ebből már látunk "szép előéneket" a harmadik és a negyedik negyedévben, de az igazi belendülés az '24-ben várható. Ugyanakkor minden más szempontot, az inflációt és a gazdasági növekedést is meghaladó általános szempont a munkahelyek ügye

- tette hozzá.

Orbán Viktor ezután megnevezte, hogy - a kormányon kívül - ki a felelős a recessziért és a rekordokat döntögető inflációért.

Az elmúlt időszak áremelkedésének egy része magyarázható volt az energiaárak jelentős emelkedésével vagy a szankciókkal. Közölte ugyanakkor: különösen az elmúlt hónapokban az áremelkedéseknek volt egy olyan része, amelyet nem látott indokoltnak, különösen a nemzetközi áruházláncoknál. A versenyhivatal jelenléte emiatt a jövőben is folyamatos lesz a kereskedelemben.

Orbán Viktor ezután a törökökkel folytatott energetikai tárgyaláskra tért ki, amikor Törökországot kulcsszereplőnek nevezte a jövőbeni energiaellátás szempontjából.

Törökország és Erdogan elnök "markában" van ma a csap. Minden gáz, amit be tudunk hozni, az Törökországon keresztül jön, ha elzárja, nincs gáz, ha nyitva van, van gáz

- fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: ezért a törökökkel mindenképpen meg kell állapodni, jóban kell lenni, meg kell adni nekik a tiszteletet és együtt kell velük működni más területeken is, ha azt akarjuk, hogy nekünk kedvező energiaelbírálásban legyen részünk.

Orbán Viktor beszélt arról a kidolgozás alatt álló programról, amely alapján Azerbajdzsánban termelnének óriási mennyiségben elektromos áramot, majd Grúzia, Románia bevonásával, tenger alatti vezetéken hoznák át Magyarországra.

Ezzel négy ország együttműködésével olcsón tudnának áramot behozni

- állította a miniszterelnök, aki kitért továbbá a Katarral való tárgyalásokra is, annak érdekében, hogy a hajón szállítható gázból az európai államok is vásárolhassanak.

Most sem maradhatott ki a kormányfő rádiós szerepléséből a menetrendszerű "brüsszelezés". Orbán Viktor sokadjára hangsúlyozta, hogy "meg kell védenünk Brüsszellel szemben - most éppen - a magyar rezsicsökkentést!"

A miniszterelnök szerint Brüsszel sokallja a magyar rezsicsökkentést, szerintük a magyar családoknak többet kellene fizetniük és "ránk akarja ezt kényszeríteni".

A "brüsszelieknek" azért "szúrja a szemét" a magyar rendszer, mert európai összevetésben Magyarországon fizetik az emberek a legalacsonyabb áram- és gázárat, miközben szemben számos másik uniós országgal, amelyek politikusi többet fizettetnek az energiáért a polgáraikkal, Magyarországnak nincsenek saját olaj- és gázmezői.

Orbán Viktor szerint Brüsszel azért támadja Magyarországot, mert itt meg tudják oldani a rezsicsökkentést, míg "náluk" nem.

Címlapkép: Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán