Orbán Viktor bírálja majd Vlagyimir Putyint?

Orbán Viktor bírálja majd Vlagyimir Putyint?

Stratégiai nyugalom! Nem biztos, hogy Orbán Viktor vágyik az Európai Tanács elnökének szerepére.

Rettegnek Brüsszelben attól, hogy Orbán Viktor lesz az Európai Tanács elnöke. Előfordulhat ugyanis, hogy a magyar kormányfő veheti át a vezetését, miután a testület jelenlegi elnöke Charles Michel európai parlamenti képviselőjelöltként indul a júniusi választásokon. Orbán Viktor Magyarország soros elnöksége idején tölthetné be a tisztséget, ami azt jelentené, hogy ő vezetné az Európai Tanács, illetve az állam- és kormányfőkből álló tanács üléseit is.

Brüsszelben állítólag pánik tört ki a hír hallatán.

Körülbelül így foglalhatók össze a kormánysajtóban megjelent tudósítások, amelyek a brüsszeli forrásra, a Politicóra hivatkozva azt is írják, az uniós tagállamok vezetői közül többen kétségbeesetten szeretnék elkerülni, hogy Orbán Viktor vezesse hat hónapig az Európai Tanácsot. Az amerikai lap szerint ennek egyebek mellett az Ukrajna támogatása és a magyar jogállamiság körül kialakult vita az oka. A kérdésben megszólalt a miniszterelnök sajtófőnöke is, aki nem volt ennyire beszédes.

Triumfálás helyett „stratégiai nyugalmat” javasolt a kérdésben.

Nem titok, hogy Orbán Viktor szalonképtelenné vált az EU testületeiben, így az sem légből kapott, hogy az uralkodó politikai ízlés számára nem a magyar kormányfő a legmegfelelőbb személy az unió legerősebb döntéshozó testületének vezetésére. Ugyanakkor érthető magyar részről a stratégiai nyugalomra intés is. Az Európai Tanács elnökének ugyanis a vezetés mellett többek között a feladatai közé tartozik, hogy segít az Európai Tanácson belüli kohézió és konszenzus megteremtésében, illetve ellátja az EU állam-, illetve kormányfői szintű külső képviseletét az EU közös kül- és biztonságpolitikájával kapcsolatos kérdésekben az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével együtt, valamint nemzetközi csúcstalálkozókon vesz részt, rendszerint az Európai Bizottság elnökével együtt.

A hvg ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, egyáltalán nem biztos, hogy Orbánnak tetszene az Európai Tanács elnöki szerepe. Az EU képviseletében eljárva ugyanis a tagállamok többségi álláspontja köti az elnököt. Így aztán Orbán Viktornak lépten-nyomon el kellene ítélni az Ukrajna elleni orosz agressziót, tehát Vlagyimir Putyint is, a szankciók hatékonysága mellett kellene érvelnie, támogatnia kellene a legális migrációt, nem szidhatná Soros Györgyöt és bírálnia kellene Kína EU-t sújtó, egyenlőtlen versenypolitikáját.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI)