Orbán Viktor felmentette tisztségéből a katonai titkosszolgálat vezetőjét

Orbán Viktor felmentette tisztségéből a katonai titkosszolgálat vezetőjét

Távozik a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat feje, és megvan, ki követheti a főigazgatói székben.

Orbán Viktor felmentette beosztásából Béres János altábornagyot, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját - derült ki a hétfő esti Magyar Közlönyből. A honvédelmi miniszter javaslatára meghozott döntés november 5-ével lép hatályba.

Ezzel egyidejűleg a Honvédelmi Minisztérium kiadott egy közleményt, melyben be is jelentették a várható új főigazgató személyét. A tárcát vezető Szalay-Bobrovniczky Kristóf és a Honvéd Vezérkar főnöke megköszönte Béres altábornagynak a katonai nemzetbiztonság érdekében végzett kiemelkedő szolgálatát.

A miniszter a főigazgatói beosztás betöltésére Tajti Norbert tábornokot javasolja

- áll a minisztériumi közleményben.

Béres János 2018-ban került a főigazgatói tisztségbe, és altábornaggyá is akkor léptették elő. Idén május 1-től viszont már Barthel-Rúzsa Zsolt korábbi evangélikus lelkész személyében külön államtitkárt rendeltek Béres fölé.

A posztjáról novemberben távozó főigazgató három helyettessel rendelkezik: Nagy József vezérőrnagy, Szaszák János vezérőrnagy és Oroszi Zsolt vezérőrnagy. A hvg.hu megjegyzi, a Szalay-Bobrovniczky által a tisztség betöltésére javasolt Tajti Norbertet csak idén nevezték ki a legalacsonyabb tábornoki rendfokozatba, dandártábornoknak, vagyis a három helyettesnél alacsonyabb rendfokozatú, hacsak elő nem léptetik mihamarabb.

(Címlapkép: Béres János altábornagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Barthel-Rúzsa Zsolt, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat működéséért felelős államtitkár (b-j) a szolgálat Kibertér műveleti központjának avatásán Budapesten 2023. október 2-án. MTI/Balogh Zoltán)